ZAGREB SE GUŠI U SMEĆU! Otpad prekrio ulice hrvatske prestonice: Radnici štrajkuju, traže povećanje plata (FOTO)

Autor:

Svet

26.01.2023

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zagrebu nema gde igla da padne od količine smeća koja se prethodnih dana može videti na ulicama hrvatske prestonice.

ZAGREB SE GUŠI U SMEĆU! Otpad prekrio ulice hrvatske prestonice: Radnici štrajkuju, traže povećanje plata (FOTO)

Foto: Tanjug/Hina/Damir Senčar, Profimedia

Zagreb zatrpan smećem

Zagrebačke ulice preplavilo je smeće, koje se već četvrti dan ne odnosi sa zagrebačkih ulica. Slike koje dolaze iz Zagreba izazivaju jezu, jer se otpad nalazi gotovo svuda. Kante i kontejneri su dupke puni, a zbog količine smeća koja se danima ne odnosi, građani su primorani da otpad bacaju pored kontejnera. 

Ovakva situacija nastupila je od ponedeljka kada su radnici zagrebačke Čistoće krenuli su sa štrajkom, zbog otkaza trojici zaposlenih samo zato što nisu razvrstali različite vrste otpada. Zaposleni su, takođe, nezadovoljni platama, što je navedeno kao još jedan od razloga protesta.

Od jednog zahteva, da se poništi otkaz trojici radnika, radnici zagrebačke Čistoće došli su čak do 11 zahteva.

Kako prenose hrvatski mediji, štrajk koji traje već četvrti dan neće se prekinuti dok se ne ispuni svih 11 zahteva koje su zaposleni tražili.

Prema najavama, očekuje nova konfernecija za novinare, nakon razgovora radnika sa gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem, koji je jutros stigao u zagrebačku Čistoću.

Tomašević je, podsetimo, tokom jučerašnjeg dana na vanrednoj konferenciji za novinare najavio da će uprava Zagrebačkog holdinga (ZGH) podneti sudu nezakonit štrajk i izrazio očekivanje da će sindikat platiti troškove za to i ocenio da je reč o oko 100.000 evra dnevno.

On je naveo i da je zakonom tačno precizirano kada i pod kojim okolnostima može da se održi štrajk.

U ovom trenutku sindikati tvrde da to nije pod njihovom kontrolom i uticajem, ali istovremeno žele da pregovaraju sa nama o povećanju materijalnih prava u holding kompaniju, uključujući i Čistoću. Štrajkač je trebalo da upozori poslodavca kako bi finansijska šteta bila što manja i kako bi bile što manje posledica po stanovnike - kazao je Tomašević i dodao:

Uprava je spremna da prihvati pet od 11 zahteva i pregovara o ostalima - rekao je i pozvao radnike da se vrate na posao.

On je naveo da ne pamti ništa slično ni na gradskom, ni na državnom nivou i upitao se dokle bi to išlo ako bi pustili štrajkače. 

Iako bi, navodno nezakonit štrajk, mogao imati negativne posljedice po radnike, oni se ne nameravaju vratiti na posao "po svaku cenu", rekao je za hrvatske medije radnik komunalne službe Čistoće Sabahudin Sedić.

- Pustite nas sve - izjavio je on i dodao:

- To je stav svih radnika. Najvažniji su nam koeficijenti, stojimo jedni uz druge i nećemo odustati dok ih ne povećaju - najavio je radnik komunalne službe.

Načelnik Čistoće, Davor Vić kazao je tokom jučerašnje konferenicije da je prosečna plata opštinskog radnika posle poslednjeg povećanja 990 evra, a vozača smećara 1.240 evra i ponudio svoju ostavku, koju je gradonačelnik Tomašević odbio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading