HRVATSKO MINISTARSTVO PREĆUTALO BITNE INFORMACIJE: Tiče se usvajanja dece iz Zambije

Autor:

Svet

10.01.2023

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo mirovinskog sastava, porodice i socijalne politike pojasnilo je neke nelogičnosti koje su isplivale.

HRVATSKO MINISTARSTVO PREĆUTALO BITNE INFORMACIJE: Tiče se usvajanja dece iz Zambije

Foto: Printscreen/Youtube/ EBSCulture (EBS 교양)

Slučaj usvajanja dece iz Zambije se nastavlja. Dok se čeka sudski rasplet u toj afričkoj zemlji, polako se otkrivaju nove informacije u Hrvatskoj.

Ministarstvo mirovinskog sastava, porodice i socijalne politike pojasnilo je neke nelogičnosti koje su isplivale, prenose Nezavisne novine.

Pre desetak dana Ministarstvo je saopštilo da su svega dva od četiri uhapšena para upisana u Registar potencijalnih usvojitelja, i to jedan 2021, a drugi 2022. godine.

Prema tome, od tada imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za usvajanje. Šta je sa preostala dva, ostalo je upitno, navodi Index.hr.

- Osobe koje žele da se obrade kao potencijalni usvojitelji podnose pismo namere i zahtev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za usvajanje dosadašnjem centru za socijalnu rad, sada odgovornom delu Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Činjenica da je neko podneo zahtev za izdavanje navedenom mišljenja ne znači da će dobiti pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za usvajanje temeljem kojeg se upisuju u registar potencijalnih usvojitelja - navode iz ministarstva.

Ministarstvo potom pojašnjava da je „središnje telo za postupanje temeljem Konvencije o zaštiti dece u saradnji i vezi s međudržavnim usvajanjem'' (Hag, 1993.).

- Ukoliko potencijalni usvojitelji imaju nameru usvojiti dete iz države ugovornice navedene Konvencije, obraćaju se ovom Ministarstvu kao središnjem telu - stoji u odgovoru.

- Ministarstvo nije nadležno za postupke usvajanja iz tzv. trećih država, odnosno država koje nisu ugovornice Konvencije, međutim uprkos tome, pojedini potencijalni usvojitelji kontaktiraju Ministarstvo radi dobijanja informacija i saveta u vezi usvajanja deteta iz trećih država. Nastavno na navedeno i dva različita postupanja (postupak izdavanja mišljenja o podobnosti i prikladnosti za usvajanje i davanje informacija u vezi zasnivanja usvajanja deteta kod međudržavnog usvajanja), ponovo ističemo kako su dva od četiri para bila upisana u registar potencijalnih usvojitelja. Jedan par u 2021, a drugi par u 2022. godini - pišu iz Ministarstva.

- Druga dva para su podnela zahtev, ali nisu upisana u registar potencijalnih usvojitelja. S obzirom na okolnosti celog slučaja u toku je provođenje upravnog nadzora nad celokupnim postupkom upisa, odnosno zahteva za upis u registar potencijalnih usvojitelja kod sva četiri para. Niko od navedena četiri para nije se obratio Ministarstvu rada, mirovinskoga sastava, porodice socijalne politike u vezi dobijanja informacija u odnosu na međudržavno usvajanje deteta - zaključuju.

Podsećamo, osmoro Hrvata koji su pritvoreni zbog sumnje na trgovinu ljudima reklo je u utorak pred sudom u Zambiji da nisu krivi, ali je ročište odloženo za četvrtak, rekao je danas hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Osmoro hrvatskih državljana uhapšeno je i pritvoreno zbog sumnje u verodostojnost dokumenata o usvajanju četvoro maloletne dece iz DR Konga. Pojavili su se u utorak pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, ali ročište im je odloženo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading