ZARAZNA BOLEST SE ŠIRI BANJALUKOM?! Zaražena dva učenika osnovne škole, roditelji prijavljuju slučajeve i u vrtićima!

Autor:

Svet

30.11.2022

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U školi u Banjaluci su zabelježena dva slučaja skabisa, a u pitanju su deca koja ne idu u isti razred.

ZARAZNA BOLEST SE ŠIRI BANJALUKOM?! Zaražena dva učenika osnovne škole, roditelji prijavljuju slučajeve i u vrtićima!

Foto: beograd.rs

Deca u školi

U jednoj banjalučkoj osnovnoj školi registrovana je pojava šuge među učenicima, zarazne kožne bolesti koja izaziva svrab.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Banjaluci potvrdili su da su prošle sedmice obavili vanredan sanitarno-higijenski nadzor u jednoj školi, nakon što su od njih primili prijavu o pojavi šuge.

- U školi su zabelježena dva slučaja skabisa. U pitanju su deca koja ne idu u isti razred – rekli su iz Doma zdravlja.

Napominju i da je sanitarno-higijensko stanje u školi zadovoljavajuće.

Pored ove zvanične potvrde, roditelji tvrde da se isto oboljenje ovih dana pojavilo još i u nekoliko vrtića. Podsetimo da je pre samo mjesec dana šuga registrovana i kod učenika Gimnazije.

Šuga je parazitarno oboljenje, koje dovodi do karakterističnih promena na koži, a leči se preparatima po preporuci nadležnog doktora.

Ovu bolest građani uglavnom povezuju sa lošim higijenskim i životnim uslovima, pa su mnogi u neverici da se takva zaraza širi i u 21. vijeku.

Lekari ipak poručuju da je šuga i danas rasprostranjena širom sveta, a od ove bolesti mogu oboleti ljudi svih socioekonomskih nivoa, bez obzira na pol, uzrast, rasu ili nivo i standard lične higijene.

- Epidemije se češće javljaju u uslovima kolektivnog smeštaja, kao što su predškolske ustanove, starački domovi, socijalne ustanove ili u vidu porodičnih epidemija. Članovi porodice su u visokom riziku od zaražavanja. Važno je istovremeno lečiti i članove porodice - navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz HES podsećaju da dva puta godišnje obavljaju redovne sanitarno-higijenske nadzore u svim osnovnim i srednjim školama, prilikom kojih dostavljaju uputstva o delovanju pri pojavi zaraznih bolesti. U slučaju pojave zarazne bolesti HES obavlja i vanredni sanitarno-higijenski nadzor.

Mesec dana inkubacije

Simptomi bolesti javljaju se četiri do čak šest nedelja nakon zaražavanja, a za to vreme osoba nema nikakve tegobe, pa zarazu može lako preneti na druge. Šuga se obično širi dužim kontaktom kože na kožu, korištenjem odeće, peškira ili posteljine koju koristi zaražena osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading