ZABELEO SE REGION: Na planinama u BiH pada sneg, pahulje i u Hrvatskoj! Izdata upozorenja zbog olujne bure (VIDEO)

Autor:

Svet

19.11.2022

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravo zimsko vreme u regionu.

ZABELEO SE REGION: Na planinama u BiH pada sneg, pahulje i u Hrvatskoj! Izdata upozorenja zbog olujne bure (VIDEO)

Foto: Printscreen Facebook/HR Vrijeme

Najavljeno pogoršanje vremena zahvatilo je Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a prve snežne pahulje prekrile su planine.

Širom Bosne i Hercegovine danas je hladno i kišovito vreme, a na planinama pada i sneg.

Sutra se u BiH očekuje oblačno vreme sa kišom, a na planinama sa snegom. Vetar slab u Bosni severni i severoistočni, a u Hercegovini jugoistočni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 16.

Sneg je, između ostalog, pao i na Prokoškom jezeru.

U Gorskom kotaru pada prvi sneg

Nakon što su kamere hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u subotu snimile da na Zavižanu pada sneg, prve snežne pahulje ove sezone večeras su zalepršale na području Gorskog kotara.

 

 

Na Fejsbuk stranici HR vreme objavljeni su snimci na kojima se može videti da sneg pada na području Mrkoplja i Ravne Gore.

Meteorolozi su ranije najavili da bi ovog vikenda u unutrašnjosti Hrvatske, uz kišu, u višim predelima moglo biti i snega. Snega bi u Gorskom kotaru, kako navodi Istramet, moglo biti u obilnijim količinama. Prema tim informacijama, očekivana debljina snežnog pokrivača biće od 5 do 25 centimetara.

U prognozi DHMZ-a za nedelju stoji kako se očekuje umereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, dok će u gorju biti snega uz stvaranje snežnog pokrivača, a mestimična susnežica i sneg mogući su i u nizinama na zapadu zemlje.

Izdato niz upozorenja

Izdata su i upozorenja unutar sistema Meteoalarm za delove Hrvatske.

Za danas je crveno upozorenja proglašeno za podvelebitsko područje zbog olujne bure čiji udari mogu ići i do 140 km/h.

- Vreme je vrlo opasno i podrazumeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svesni opasnosti i obratite pažnju i pratite najnovije vremenske izveštaje. Savetujemo javnost da izbegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja - navodi se u upozorenju, prenosi Telegraf.

Za Kvarner i za jug Hrvatske takođe zbog olujne bure izdato je narandžasto upozorenje, a za ostatak jadranske Hrvatske žuto, prenosi Index.hr.

Za sutra su takođe izdata upozorenja.

I za sutra važi crveno upozorenje zbog olujne bure za podvelebitski deo, kao i narandžasto upozorenje za Kvarner.

Žuto upozorenje zbog snega odnosno poledice izdato je za sutra u zagrebačkoj regiji (koja obuhvata čitav sever Hrvatske), karlovačkoj regiji, Gorskom Kotaru i Lici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading