PADAJU MILOVI TAJKUNI: Albansko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Tačija zbog pranja 18 miliona evra!

Autor:

Svet

28.10.2022

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Transfer novca naftnog tajkuna išao preko Crne Gore, u prisluškivanim razgovorima pominjao Mila Đukanovića.

PADAJU MILOVI TAJKUNI: Albansko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Tačija zbog pranja 18 miliona evra!

Foto: YouTube/Printscreen, Tanjug/Ap

Specijalno tužilaštvo Republike Albanije podiglo je optužnicu protiv naftnog tajkuna Rezarta Tačija i dvojice njegovih saradnika zbog pranja 18,4 miliona evra i formiranja kriminalne organizacije, prenosi IN4S.

Transfer tog novca, po ranijim navodima tužilaštva Italije, išao je preko Crne Gore. Po dokumentima italijanskog tužioca, Tači je u prisluškivanim razgovorima pominjao crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u vezi sa tim transferima.

U izjavi nakon objavljivanja delova tih razgovora, Đukanović je negirao optužbe i bilo kakvu vezu sa ovim slučajem, tvrdeći da se radi o neistinama. Optužbe je negirala i Prva banka Crne Gore, takođe pomenuta u ovom slučaju.

Albanska televizija „Top čenel“ javila je jutros da su Rezart Tači, Artur Balja i Bledar Lilo, u saradnji sa italijanskim državljanima Frančeskom Zumom, Fabiom Petrucelom, Danijelom Kestagalijem i još nekoliko lica, kao kriminalna grupa, organizovali složenu nezakonitu finansijsku šemu, rasprostranjenu na više različitih država, koja je imala za cilj pranje značajne količine novca stečenog kriminalnom djelatnošću. To se navodi u saopštenju albanskog tužilaštva (SPAK).

ŠEMU PRANJA NOVCA VODILI ITALIJANI

Kako prenosi pomenuta televizija, šemu pranja novca vodilo je nekoliko Italijana, gde se ističe ime preduzetnika Frančeska Zuma, ranije osumnjičenog za veze sa italijanskom mafijaškom organizacijom Koza nostra.

Poslali su blizu 19 miliona evra jednoj banci u Albaniji, radi prikrivanja i pranja novca, ističe se.

SPAK je blokirao i zaplenio preko 18 miliona evra, prenela je albanska televizija.

Portal RTCG čeka odgovore crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da li je istražni postupak u ovom predmetu i dalje u toku, prenosi IN4S.

Polovinom novembra prošle godine crnogorsko SDT formiralo je predmet i pokrenulo istražni postupak, ali šta se desilo u međuvremenu, nije poznato.

Tači se, kako su u novembru prošle godine preneli albanski mediji, udružio sa grupom italijanskih državljana radi transfera oko 18 miliona evra na račune albanskih banaka, kako policija u Italiji ne bi blokirala taj novac.

Za operacije međunarodnih isplata novca, prema transkriptima Tačijevih prisluškivanih razgovora, albanski biznismen intervenisao je kod Đukanovića, prenosi IN4S.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading