PUTINOV ADUT ZA UCENU SAD: Američka nuklearna industrija ima problem sa Rusijom!

Autor: Republika

Svet

25.10.2022

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novim reaktorima za atomsku energiju koje finansira država potrebna je vrsta goriva koju samo Moskva može da obezbedi.

PUTINOV ADUT ZA UCENU SAD: Američka nuklearna industrija ima problem sa Rusijom!

Foto: Tanjug/AP

Džozef Bajden i Vladimir Putin, odluke o nuklearnim elektranama

Američke kompanije možda neće uspeti da pokrenu nuklearne elektrane sledeće generacije sa novim malim modularnim reaktorima (SMR) bez zaliha ruskog uranijuma, preneo je Rojters.

Napredni reaktori, prema rečima programera, su tri puta efikasniji od konvencionalnih verzija, troše manje goriva i ključni su za plan zemlje da ispuni neto nulte emisije.

SMR-ovima je potreban visoko-probni niskoobogaćeni uranijum (HALEU), koji je obogaćen do nivoa do 20 odsto, u poređenju sa oko 5 odsto za uranijum koji pokreće većinu nuklearnih elektrana. Jedina kompanija koja trenutno prodaje ovu vrstu uranijuma komercijalno je Tenek - ćerka firma ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatoma.

Iako kompanija nije bila podvrgnuta zapadnim sankcijama, budući da je važan deo globalnog lanca snabdevanja nuklearnim gorivom, američke firme Ks-enerdži i Tera Pauer koje imaju državne ugovore za razvoj naprednih reaktora, nerado kupuju ruski uranijum.

- Razumemo potrebu za hitnom akcijom da se podstakne uspostavljanje održivog, tržišno vođenog snabdevanja HALEU-om - rekao je portparol američkog Ministarstva energetike za Rojters.

Nije jasno ko može da zameni ruski HALEU koji je potreban za gorivo devet od deset naprednih reaktora koje finansira Vašington.

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Džozef Bajden i Vladimir Putin

Da podsetimo, 2019. godine američka vlada je dodelila ugovor o podeli troškova za izgradnju demonstracionog postrojenja sa Centrusom, jedinom firmom van Rusije koja ima dozvolu za proizvodnju ove vrste uranijuma.

Ali projekat, koji bi trebalo da počne ove godine, odložen je za 2023. i biće potrebno najmanje pet godina pre nego što počne proizvodnju. Njegov kapacitet od 13 tona HALEU će pokriti samo trećinu američkih potreba. Ostali potencijalni proizvođači nisko obogaćenog uranijuma su dalje iza.

Izveštaj govori da je hitna potreba za gorivom čak navela američku vladu da smanji deo svojih zaliha uranijuma za oružje, ali i za taj proces je potrebno vreme.

U međuvremenu, rok za dve demonstracione verzije naprednih reaktora Ks-enerdži i Tera Pauer je odložen za 2028. Ali u odsustvu alternativnog pouzdanog izvora HALEU-a, malo je verovatno da će nova američka nuklearna industrija uspeti da krene bez ruske zalihe u skorije vreme.

Nuklearne elektrane - vruć krompir u rukama

Nuklearna energija trenutno proizvodi oko 10 odsto svetske električne energije i mnoge zemlje sada istražuju nove nuklearne projekte kako bi poboljšale svoje snabdevanje energijom i energetsku bezbednost, kao i da bi pomogle u ispunjavanju ciljeva za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Ali s obzirom na to da su projekti velikih razmera i dalje izazovni iz razloga koji uključuju ogromne prvobitne troškove, kašnjenja projekta, prekoračenje troškova i konkurenciju jeftinijih izvora energije kao što je vetar, nekoliko programera je predložilo takozvane male modularne reaktore (SMR).

Republika

Foto: Shutterstock, Wikipedia

 

Dok SMR-ovi u ponudi kompanija kao što su EDF (EDF.PA) i Rols-Rojs (RR.L) koriste postojeću tehnologiju i isto gorivo kao tradicionalni reaktori, devet od 10 naprednih reaktora koje finansira Vašington dizajnirano je za korišćenje HALEU.

Zagovornici kažu da je ovim naprednim postrojenjima potrebno manje često dopunjavanje goriva i da su tri puta efikasnije od tradicionalnih modela. Neki analitičari kažu da to znači da će na kraju prestići konvencionalnu nuklearnu tehnologiju, iako dizajn tek treba da se testira u komercijalnom obimu.

Prema podacima istraživačke grupe Projekat reforme energetskih inovacija, prosečna nivelisana cena električne energije – cena koja je potrebna da bi napredni projekti bili gotovi – iznosi 60 dolara po megavat-satu u poređenju sa 97 dolara za konvencionalna postrojenja.

Neki analitičari kažu da bi razlika u ceni mogla biti uža u ovom trenutku, jer manji napredni reaktori koji koriste HALEU još nemaju ekonomiju obima masovne proizvodnje.

Kompanije u Sjedinjenim Državama i Evropi planiraju da proizvode HALEU u komercijalnim razmerama, ali čak i u najoptimističnijim scenarijima, kažu da će proći najmanje pet godina od trenutka kada odluče da to i sprovedu  u delo.

A ovo komplikuje nesmetan razvoj snabdevanja HALEU-om.

- Niko ne želi da naruči 10 reaktora bez izvora goriva, i niko ne želi da investira u izvor goriva bez porudžbina 10 reaktora - rekao je Danjel Poneman, izvršni direktor američkog dobavljača nuklearnog goriva Centrus Enerdži Corp.

Za kompanije zainteresovane za nove napredne reaktore, kao što je javno preduzeće Energi Northvest u državi Vašington, snabdevanje gorivom je svakako problem u procesu donošenja odluka.

- Pouzdano snabdevanje HALEU-om je jedan od mnogih faktora koji se razmatraju- navodi se u saopštenju kompanije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading