NEĆEMO DATI AMFILOHIJEV ZAKON, BIĆE BORBA NEPRESTANA: Joanikije o osporavanju temeljnog ugovora sa SPC

Autor: M. J. - E. S. T.

Svet

06.08.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eventualno poništavanje bi bilo nasilje nad Crkvom i mi ćemo se protiv toga boriti, kaže mitropolit.

NEĆEMO DATI AMFILOHIJEV ZAKON, BIĆE BORBA NEPRESTANA: Joanikije o osporavanju temeljnog ugovora sa SPC

Foto: printscreen/Bild

Temeljni ugovor je potpisan i on se ne može poništavati ni menjati, osim u saglasnosti obe strane, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i dodao da će se Crkva boriti za svoja prava ako neko bude hteo da ospori taj dokument.

- Crkvu ne konstituiše temeljni ugovor ili bilo koji zakon ovog sveta, već Isus Hrist, ali u ovom svetu je dobro da se urede odnosi između Crkve i države, naročito kada imamo u vidu da su Crkva i država odvojene, da ne bi bile dva entiteta koja nemaju nikakav međusobni dodir, a obe se bave istim narodom - kazao je mitropolit za Radio-televiziju Crne Gore.

PRINCIP UVAŽAVANJA

On je dodao da je uvek smatrao da te odnose treba urediti po principu međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i saradnje. Mitropolit je kazao da nijedan ugovor u Crnoj Gori nije bio toliko pod lupom javnosti poput temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC.

- Nacrt ugovora je Crkva dostavila 2012, ali vlada tada nije odgovarala. Vlada Zdravka Krivokapića je počela da se bavi tim tekstom i usvojila ga je na vladi i objavila i on je bio dostupan javnosti. To je isti tekst iz 2012. koji je pokojni mitropolit Amfilohije dostavio vladi Crne Gore - kazao je Joanikije.

KRAJ PODELAMA

Eventualno osporavanje ugovora Joanikije je nazvao nasiljem nad Crkvom.

- Ne znam za mogućnost jednostranog raskida ugovora. Mi smo otvoreni za sve, ali mislim da je na to pitanje stavljena tačka. Neće se ništa suštinski promeniti, imamo Zakon o slobodi veroispovesti, koji nije idealan, ali je prihvatljiv, temeljni ugovor, koji nije idealan, ali je prihvatljiv. Mislim da je tim položaj SPC u Crnoj Gori rešen. Ako neko to hoće da ospori, mi ćemo se boriti za svoja prava kao i do sada - kazao je Joanikije.

Mitropolit smatra da se usvajanjem ugovora doprinelo mnogo da podele u crnogorskom društvu počnu da se rešavaju.

- Naravno, neće se sve rešiti takvim dokumentom, ali SPC i njeni vernici su bili diskriminisani jer su druge verske zajednice imale ugovore, a samo SPC nije - dodao je.

Ništa više nego katolicima

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Mitropolit Joanikije

Joanikije je kazao da potpisivanjem temeljnog ugovora SPC nije dobila ništa više nego Katolička crkva ili Islamska zajednica svojim ugovorima.

- Možda smo u nekom pogledu dobili i manje nego Katolička crkva. Oko javno-pravnog statusa, tu je mnogo više naglašen javno-pravni subjektivitet Katoličke crkve u Crnoj Gori nego SPC. Mi tim dokumentom nismo dobili ništa više nego što nam je to obezbeđeno Ustavom i zakonima Crne Gore. To je dokument koji izražava dobru volju dve strane o međusobnoj saradnji, a nje svakako mora biti - rekao je Joanikije.

Šta predviđa ugovor

  • U temeljnom ugovoru se navodi odvojenost Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore
  • SPC priznaje pravni subjektivitet i kontinuitet od 1219.
  • Država Crna Gora garantuje SPC da u njenim objektima državni organi ne mogu preduzimati bezbednosne mere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa
  • SPC se daju javno-pravna ovlašćenja
  • Država garantuje SPC nepovredivost svojine i obavezala se da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori
  • Otvorena mogućnost uvođenja veronauke u javnim obrazovnim ustanovama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading