DA LI JE OVO DOKAZ DA ZAPAD DIŽE RUKE OD UKRAJINE?! Kijev optužen za ugrožavanje civila, SVE JE POTVRĐENO SATELITSKIM SNIMCIMA!

Autor:

Svet

04.08.2022

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, na ručun Kijeva iznete ozbiljne optužbe.

DA LI JE OVO DOKAZ DA ZAPAD DIŽE RUKE OD UKRAJINE?! Kijev optužen za ugrožavanje civila, SVE JE POTVRĐENO SATELITSKIM SNIMCIMA!

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski predsednik Ukrajine

Uticajna nevladina organizacija (NVO) "Amnesti Internešnl" optužila je zvanični Kijev za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ugrožavanje civila, što su optužbe koji se po prvi put čuju od početka ruske invazije.

Kako piše Njuzvik prenoseći saopštenje poznate NVO, zvanični Kijev optužen je za vojna dejstva iz baza uspostavljenih u stambenim područjima dok su civili bili prisutni.

- Međutim, kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva ni na koji način ne opravdavaju neselektivne napade Rusije - ističe se u saopštenju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Generalna sekretarka "Amnesti Internešnl" Anjes Kalamar bila je određenija pošto je naglasila je ta organizacija dokumentovala obrazac ukrajinskih snaga koje dovode civile u opasnost i krše običaja rata.

- Biti u odbrambenoj poziciji ne oslobađa ukrajinsku vojsku od poštovanja međunarodnog humanitarnog prava - konstatovala je ona.

Inače, tokom istrage ruskih napada u oblastima Harkova, Donbasa i Nikolajeva u Ukrajini između aprila i jula, istraživači "Amnesti internešenela" rekli su da su otkrili da ukrajinska vojska deluje iz civilnih zgrada u najmanje 19 gradova i sela.

- Otkriće je potvrđeno satelitskim snimcima - navodi se u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading