DRAMA U ZAGREBU! Građani čuli sirene, a zatim zvuk poput eksplozije: Sat vremena kasnije stiglo obaveštenje - NEVIĐENA BRUKA!

Autor:

Svet

02.07.2022

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U subotu u 12.17 Zagrebom i okolinom odjeknuo je snažan zvuk poput eksplozije. Mnogi građani su se zabrinuli, a neki su čak uneli izveštaj u aplikacije za zemljotrese. Zagrebački vatrogasci potvrdili su da je reč o probijanju zvučnog zida.

DRAMA U ZAGREBU! Građani čuli sirene, a zatim zvuk poput eksplozije: Sat vremena kasnije stiglo obaveštenje - NEVIĐENA BRUKA!

Foto: Printskrin/Tviter/AvioRadar

Pre probijanja zvučne barijere oglasile su se sirene, što je dodatno uznemirilo građane. Međutim, uobičajeno je za svaku prvu subotu u mesecu.

- Javni alarm se proverava svake prve subote u mesecu u 12 časova. Redovna provera ispravnosti sistema javnog upozorenja vrši se svake prve subote u mesecu u 12.00 časova oglašavanjem znaka "prestanak opasnosti" kojim se kontroliše funkcionalnost sistema javnog upozorenja, a u isto vreme obučava rad sistema i proverava efikasnost potpisanih protokola sa elektronskim medijima - stoji na stranicama Civilne zaštite RH.

Na stranicama Ministarstva odbrane, gde se inače objavljuju najave o mogućem probijanju zvučne barijere, nema informacija za građane. Poslednje saopštenje objavljeno je 24. juna. Kasnije su kontaktirali Ministarstvo, ali "debelo" nakon što je razbijen zvučni zid.

Republika

Foto: pixabay.com

Avion

- U okviru zadataka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. lovačke eskadrile 91. krila izvode letove u subotu, 2. jula 2022. godine, od 12 do 14 sati, pri čemu je razbijanje može se očekivati zvučna barijera.

Sve aktivnosti se izvode u područjima propisanih zona letenja u skladu sa propisima i pravilima kojima se uređuje korištenje zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Letovi se obavljaju na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na nadmorskoj visini iznad 10.000 metara, uz poštovanje svih mera sigurnosti.

Molimo građane za razumevanje - saopštili su iz Ministarstva, prenosi Nacional.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading