ABAZOVIĆ DOLAZI U BEOGRAD! Crnogorska vlada usvojila zvaničnu platformu o poseti!

Autor:

Svet

24.06.2022

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Crnogorska vlada usvojila je Platformu zvaničnu posetu premijera Dritana Abazovića Srbiji 29. i 30. juna, a u kojoj se navodi, između ostalog, da će jedna od tema biti konkretizovanje saradnje kroz uspostavljanje mehanizma zajedničkih sednica vlada Crne Gore i Srbije, na kojim bi se detaljnije razmatrala ključna politička, ekonomska i sva druga pitanja iz domena saradnje dve države, prenose podgoričke Vijesti.

ABAZOVIĆ DOLAZI U BEOGRAD! Crnogorska vlada usvojila zvaničnu platformu o poseti!

Foto: youtube.com/printskrin

U Platformi koja je usvojena na predlog crnogorskog Ministarstva spoljnijh poslova, navodi se da će poseta Abazovića Srbiji biti prilika da se razgovara o ranije pokrenutim inicijativama i temama, koje će biti ponovo razmotrene i potencijalno obnovljene.

Zvanična poseta predsednika Vlade Beogradu predstavlja potvrdu opredeljenosti Crne Gore da sa Republikom Srbijom gradi otvorene, dobrosusedske i prijateljske odnose, na temelju evropskih vrednosti i tradicionalno bliskih uzajamnih veza. U tom konekstu, regionalna saradnja ostaje jedan od glavnih uslova za ostvarivanje napretka u evropskoj integraciji i ispunjenju zajedničkog spoljnopolitičkog cilja - članstva u Evropskoj uniji - piše u dokumentu.

Pored političkog dijaloga na visokom nivou, dve strane sagledaće, kako se navodi u platformi, mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblastima robne razmene, energetike, turizma, infrastrukture i ostalih oblasti za koje postoji potencijal daljeg jačanja, prenosi Alo.

Imajući u vidu sve veću neizvesnost i mogućnost izbijanja globalne ekonomske krize, posebno u oblastima energetike i poljoprivrede, kao direktne posledice rata u Ukrajini, razmatraće se najbolji model za ublažavanje potencijalnih posledica kroz intenziviranje međudržavne saradnje i predlaganjem konkretnih zajedničkih aktivnosti - navodi se u dokumentu.

Dodaje se i da zvanična poseta Abazovića Srbiji, u prvim mesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusedske i prijateljske odnose. 

- Poseta će, takođe, kroz intenziviranje političkog dijaloga, doprineti jačanju dugotrajne regionalne stabilnosti i saradnje u oblastima od obostranog interesa - piše u platformi.

Abazović u Beograd ide na poziv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a pored nje on će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim držvanim zvaničnicima o, kako se navodi, aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, a sve u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Delegaciju Vlade Crne Gore, kako piše, činiće pored premijera Ana Ražnatović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji i Milena Marković, savetnica u Ambasadi, Vladimir Joković, potpredsednik vlade za ekonomski sistem, Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. 

Takođe i premijerova šefica kabineta Ana Rašović, savetnici Đorđe Radulović (za spoljnu politiku), Ivo Šoć (za pravna pitanja), Miloš Perišić (za medije), Radivoje Koprivica (za digitalne medije).

U delegaciji je i Jelena Maraš, sekretarka Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i potpredsednik Vlade Vladimira Jokovića, piše ALo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading