BITKA ZA KALINJINGRAD! Svet na ivici - NATO bi mogao da bude uvučen u rat: IZ MOSKVE STIŽU BRUTALNE PRETNJE! (VIDEO)

Autor:

Svet

22.06.2022

07:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo dan nakon što je planetu obišla vest da je Litvanija, na čijem je predsednik Gitanas Nauseda čelu, donela odluku da blokira robu namenjenu ruskoj najzapadnijoj eksklavi Kaljiningrad, tvrdeći da je to učinila da bi ispoštovala sankcije koje je Evropska unija (EU) uvela Ruskoj Federaciji zbog rata u Ukrajini, iz Moskve su stigle žestoke reakcije, ali i zastrašujuća upozorenja čitavoj Evropi, pa i svetu.

BITKA ZA KALINJINGRAD! Svet na ivici - NATO bi mogao da bude uvučen u rat: IZ MOSKVE STIŽU BRUTALNE PRETNJE! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Najpre je rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na raport ambasadora Unije u Rusiji Markusa Ederera, da bi potom penzionisani ruski general potpukovnik Jevgeni Bužinski upozorio da je njegova zemlja spremna da u Kalinjingrad izmesti najmoćnije nuklearne projektile.

Nekadašnji vojni zvaničnik za kog zapadni mediji tvrde da je zapravo prenosilac stava šefa Kremlja Vladimira Putina na državnoj televiziji Rusija1 pozvao je svog predsednika da zauzme nikad oštriji stav prema Zapadu.

Time je pokrenuo salve reakcija, ali i strahovanja da bi, u slučaju zaoštravanja situacije oko Kalinjingrada, "NATO zasigurno bio uvučen u rat u Ukrajini" budući da je Litvanija članica tog saveza od 2004.

- Odluka Litvanije da zabrani isporuku sankcionisane robe u Kalinjingrad je pretnja nacionalnoj bezbednosti Rusije. Mi nikada nećemo prestati da branimo našu teritoriju jer će je oni, u suprotnom, oteti - poručio je general Bužinski odlučno, naglasivši da je situacija duboko ozbiljna jer Zapad ima skrivene motive.

- Posredi je duga igra da nas izguraju s Baltičkog mora, da nas blokiraju i odseku Kalinjingrad da bi ga oteli. Žele da zaviju naše ljude u nemaštinu - dodao je Bužinski.

Prema njegovim rečima, važno je i Amerikancima preneti poruku da se ne igraju vatrom, kao i da za rešenje postoje dva puta - diplomatski i oružani.

- Moramo da preduzmemo veoma odlučne korake, počevši od diplomatskih. Putin bi trebalo da ukine priznanja Litvanije iz 1991, da se odrekne sporazuma s EU o Litvaniji, uključujući i njihove granice, a zatim da tu zemlju isključi sa svih izvora energije. Onda konačno moramo da preduzmemo vojne mere. Ovim putem pozivam Kremlj da preuzme kontrolu nad koridorom Suvalkovski (rutom kojom su povezane Rusija i Belorusija preko Litvanije prim. aut.), a zatim da demonstrativno prebacimo nuklearno oružje u Kalinjingrad. Moramo nešto da uradimo i svet će to osetiti. Ukrajinsko žito će izgledati kao šala u poređenju s našim odlučnim koracima - naglasio je ruski general.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Samuel Rogers

 

 

Zatim je usledilo pitanje novinara Jevgenija Popova da li to, drugim rečima, znači da je na pomolu rat s NATO.

- Da, jer šta drugo da radimo? Jednostavno će nas zadaviti. Ne možemo da stanemo, oduzeće nam Kalinjingrad - zaključio je Bužinski.

Oštra reakcija na potez Litvanije stigla je i iz Kremlja budući da je Putinov portparol Dmitrij Peskov poručio da je poverenje između Rusije i Zapada sada definitivno isparilo.

- Odnosi se neće vratiti na prethodni nivo jer Moskva više nikada neće verovati takvim partnerima. Biće to duga kriza. Ova odluka je zaista bez presedana. To je kršenje svega - istakao je Peskov i nagovestio veoma teške akcije.

S druge strane, litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je da njegova zemlja, jednostavno, sprovodi sankcije koje je uvela EU, na šta je guverner Kalinjingrada Anton Alihanov rekao da je taj potez nezakonit i da predstavlja kršenje sporazuma na koje se Litvanija obavezala prilikom pridruživanja EU.

Inače, zabrana isporuka robe, a među kojom su i hrana, građevinski materijal, ugalj, metali i još mnogo toga, stupila je na snagu 18. juna.

Republika

Foto: youtube.com

 

Interesantno je da je baš juče i Vladimir Putin, obraćajući se diplomcima vojnih fakulteta, ponovio koliko je Rusija snažna zemlja, a uz to poručio da je jedan od najmoćnijih sistema S-500 već isporučen vojsci.

Najavio je i da će zemlja nastaviti da razvija najnaprednije naoružanje, kakvo svet još nije video.

- S-500 će odrediti borbene sposobnosti vojske i mornarice u godinama i decenijama koje dolaze - poručio je samouvereno ruski lider.

Bužinski: Britanija će nestati

General-potpukovnik Jevgeni Bužinski obrušio se na britanskog generala ser Patrika Sandersa, koji je ove nedelje preuzeo komandu nad kopnenim snagama Ujedinjenog Kraljevstva, s pozivom trupama da se pripreme za borbu i poraz ruskih snaga u trećem svetskom ratu.

- Sanders ne razume da će u trećem svetskom ratu Britanija fizički prestati da postoji. Ostrvo će nestati, tako da nemam pojma gde će živeti on ili njegovi potomci - naglasio je Bužinski.

Činjenice o Kalinjingradu

- ruska eksklava stešnjena između Poljske na jugu i Litvanije na severu i istoku
- glavni grad oblasti nosi isto ime
- druga je po značaju ruska luka na Baltiku, a u gradu se nalazi i glavni štab Baltičke flote ruske mornarice
- postala je deo SSSR posle Drugog svetskog rata
- dobila je ime u čast sovjetskog revolucionara Mihaila Kalinjina
- od raspada SSSR oblast je fizički izolovana od Rusije i bila je u teškom ekonomskom položaju
- Moskva ju je 1990. proglasila specijalnom ekonomskom zonom, pa je počeo njen uzlet
- oblast se snabdeva robom uglavnom železnicom preko Litvanije i Belorusije
- moguće je i preko mora, čime bi bile izbegnute sankcije EU
- kada su Baltičke zemlje 2004. postale članice NATO, Rusija je počela da naoružava Kalinjingrad
- u oblasti živi oko 430.000 ljudi

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Litvaniji preti i Marija Zaharova

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je juče Litvaniju da se ponaša agresivno i ugrožava sferu bezbednosti hrane svojim ograničenjima tranzita robe u Kalinjingradsku oblast, poručivši da će takvo "provokativno ponašanje zvaničnog Viljnusa" samo naterati Moskvu da "reaguje na odgovarajući način".

- Oni se agresivno ponašaju, prešli su linije, čak su izašli iz okvira ponašanja koje je predviđeno međunarodnim pravom. Ponašaju se agresivno i neprijateljski. Oni moraju da shvate ozbiljnost posledica takvog ponašanja - poručila je Zaharova gostujući u emisiji "Solovjev lajv".

Patrušev: Litvanski narod će osetiti posledice

Glavni ruski bezbednjak sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev boravio je juče u Kalinjingradskoj oblasti, odakle je izneo jezive pretnje da će "litvanski narod uskoro osetiti posledice odluke vlade u Viljnusu da zaustavi dotok robe ruskoj eksklavi".

- Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Ojačaćemo bezbednost ruskih granica, uzimajući u obzir nove pretnje, uključujući i mogući ulazak Finske i Švedske u NATO - naglasio je Patrušev.

Šta je sve Rusija izmestila u eksklavu

- iskander-M, balističke rakete koje u trenu mogu da unište poljsko priobalje
- krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem (ACLM)
- avione tu-22M3, tu-95MS i tu-160
- brodove bujan-M s krstarećim raketama kalibar
- podmornice klase kilo
- razarač klase savremeni
- fregate klasa neustrašimi i steregušči
- korvete klase nanuška-III, tarantul-II i tarantul-III
- protivbrodske rakete P-270 moskit
- od 2016. tamo su i moćni PVO sistemi S-400
- godinama se spekuliše da Rusi tamo već imaju skladište nuklearnog oružja

"Kakvi bolestan, igrao je hokej za vikend"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je mnogobrojne napise u zapadnim medijima da je Vladimir Putin teško bolestan, te da je čak imao i operaciju i da je prošao seriju hemoterapija.

- Mogu da vam kažem samo jednu stvar, on je za vikend zapravo igrao hokej. Juče je igrao hokej, a vi samo razmišljajte o njihovom zdravlju - poručio je Peskov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Cika Pera

23.06.2022 08:30

Bravo za Litvaniju hrabra i pravedna odluka.Ruskom fasizmu se mora suprostaviti!