NEMCI OSTAJU BEZ HRANE?! Dramatične posledice krize, najveća evropska privreda na korak do KATAKLIZME

Autor:

Svet

14.06.2022

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija procena Centralne banke najmoćnije evropske privrede izazvala je kolaps, kao i vest o novom rekordu inflacije u SAD.

NEMCI OSTAJU BEZ HRANE?! Dramatične posledice krize, najveća evropska privreda na korak do KATAKLIZME

Foto: Tanjug/AP/profimedia

Najmoćnija evropska privreda suočava se s krizom kakvu do pre nekoliko meseci niko nije mogao ni da sanja, a najnovija procena Centralne banke Nemačke izazvala je još dramatičniju situaciju u zemlji, usled koje su obični građani počeli da strepe da će ostati bez osnovnih životnih namirnica.

Naime, banka je saopštila da će inflacija u Nemačkoj ove godine iznositi rekordnih 7,1 odsto, a ne 3,6 odsto, kao što je prognozirano u decembru 2021, pri čemu se ta zemlja suočava i s nikad većim javnim dugom od čak 2,38 biliona evra. On, pritom, nastavlja neumoljivo da raste.

- Inflacija će ove godine biti još jača nego što je bila pre 40 godina, početkom osamdesetih - rekao je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel, ističući da snažan cenovni pritisak dolazi iz naglog rasta cena energije i hrane.

Republika

Foto: Tanjug/AP/profimedia

 

 

- Cenovni pritisci čak su i pojačani u poslednje vreme, što nije u potpunosti iskazano u aktuelnim projekcijama. Ako prognoze izvodimo iz tog trenda, prosečna godišnja stopa inflacije u 2022. mogla bi da bude znatno iznad sedam odsto - upozorio je on.

Bundesbanka ne krije i da privreda usporava, dok građani strahuju od nestašica zbog prekida u lancu snabdevanja osnovnim životnim namirnicima zbog rata u Ukrajini.

Fajnenšel tajms naveo je nedavno podatke Udruženja industrije za preradu uljarica u Nemačkoj da se skoro 90 odsto lanenog semena prerađenog u EU uvozi. Samim tim, sa zagušenjem u snabdevanju, nemački trgovci bili su primorani da smanje prodaju jestivog ulja, u pokušaju da spreče još jednu rundu gomilanja zaliha, tako što su ograničili prodaju na od jednu do dve flaše.

- Rastuće cene energenata, nedostatak radne snage i poremećaji u lancu snabdevanja, koji su pogoršani sankcijama prema Rusiji, pokrenuli su talas inflacije koji će se teško zaustaviti - ocenjuje Kristijan Nolting, direktor za investicije u Dojče banci.

Poražavajuće vesti iz Nemačke, ali i iz Amerike, gde je stopa inflacije dostigla novi rekord od 8,6% (prethodnog meseca je iznosila 8,3%), napravile su juče pravi potop na tržištima širom sveta. Uplašeni investitori počeli su da povlače milijarde evra iz imovine, a bitkoin je pao na najniži nivo u poslednjih 18 meseci.

Republika

Foto: Tanjug/AP/profimedia

 

 

"Eter" je juče izgubio10 odsto vrednosti, a ozbiljne minuse zabeležile su i akcije mnogih tehnoloških kompanija. "Epl" je izgubio četiri odsto vrednosti, "Tesla" tri, a "Majkrosoft" pet. U minusu je i zlato.

U Grčkoj sve skuplje 12,1 odsto

Inflacija u Grčkoj je u maju dostigla rekordnih 11,3 procenta na godišnjem nivou, dok je cena gasa skoro utrostručena u odnosu na godinu dana ranije, pa se većina građana pita kako će dočekati zimu i da li će njihova zemlja uopšte imati dovoljno tog energenta za podmirivanje osnovnih potreba. Hrana je poskupela 12,1 odsto.

- Osnovne životne namirnice - hleb, mleko, maslinovo ulje, meso, voće, povrće - zabeležile su visok rast cena čak i na mesečnom nivou. Majska inflacija od 11,3 procenta je druga najviša godišnja stopa zabeležena za maj od 1993, kada je iznosila 16,4 odsto - podsetio je grčki list Katimerini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojvođanin

15.06.2022 04:04

Strašno. Vreme je da pošaljemo naše predstavnike radnog naroda da im objasne kako da žive pod velikom inflacijom i sankcijama. Mi preživeli, a Vi?