Ulica u Bosni i Hercegovini nosiće ime ratnog zločinca: Biće nazvana po generalu takozvane ARBiH (VIDEO)

Autor:

Svet

02.06.2022

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio je optužen zajedno sa komandantima, Enverom Hadžihasanovićem i Amirom Kuburom, za ratni zločin nad Hrvatima u centralnoj Bosni 1993 godine.

Ulica u Bosni i Hercegovini nosiće ime ratnog zločinca: Biće nazvana po generalu takozvane ARBiH (VIDEO)

Foto: Twitter.com

Jedna ulica u Opštini Novi Grad biće nazvana po generalu tzv. Armije BiH Mehmedu Alagiću, koji je u haškom sudu bio optužen za ratne zločine u centralnoj Bosni nad hrvatskim civilima i pripadnica HVO, u kojima su učestvovali i islamski ratnici "mudžahedini"

Skupština sarajevskog Kantona je jednoglasno donela odluku da ulica u Sarajevu dobije naziv po optuženiku generalu Alagiću, koji je bio komandant 3. i 7. korupusa tzv. Armije BiH. Nije bio osuđen u Hagu, jer je preminuo neposredno pre početka suđenja.

 

 

Bio je optužen zajedno sa komandantima, Enverom Hadžihasanovićem i Amirom Kuburom, za ratni zločin nad Hrvatima u centralnoj Bosni 1993 godine, a tereti se za masakr u Bikošima kod Travnika gde je, prema navodima haškog tribunala, pobijeno tridesetak hrvatskih civila i vojnika HVO-a, 8. juna 1993.

Osumnjičen je i za likvidaciju četiri zarobljena vojnika koji su se u aprilu iste godine predali. Hadžihasanović i Kubura su pravosnažnom presudom za isti ratni zločin osuđeni na tri i po, odnosno dve godine zatvora, prenosi Alo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading