NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Učiteljica upozorila devojčice ne treba da izazivaju dečake jer ih drmaju hormoni!

Autor:

Svet

28.05.2022

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psiholog Volga Švorinić je na svom Fejsbuk profilu objavila status u kojem je ispričala slučaj iz škole u ​​dolini Neretve gde je, prema njenim rečima, razredna održala predavanje svom razredu o tome kako devojčice treba da se oblače u svojim godinama, šta treba, a koje stvari ne smeju da nose i da „moraju da budu obazrive prema dečacima jer ih sada drmaju hormoni“.

NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Učiteljica upozorila devojčice ne treba da izazivaju dečake jer ih drmaju hormoni!

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Status je nazvala „Nevinost bez zaštite“, prenosi hrvatski Index.

NEVINOST BEZ ZAŠTITE

Mi, psiholozi, ne polažemo Hipokratovu zakletvu, ali imamo jasan etički kodeks, da sve što nam klijenti povere ostaje zauvek samo među nama. Osim, naravno, pojava, koje smo po zakonu obavezni da prijavimo, kao što su pretnje, nasilje, incest... Etički kodeks je podjednako obavezan za poštovanje „aktivnih“ psihologa i penzionisanih psihologa, poput mene, ako me neko pita za pomoć. Takođe, možemo pisati o slučajevima iz prakse, ali samo uz dozvolu i na način koji štiti identitet osobe čija je intima u pitanju.

Dobila sam dozvolu za ovaj status i formulisaću ga tako da sačuvam privatnost osobe koja mi se obratila za pomoć, jer obe smatramo da je u opštem interesu da se to objavi.

To je trauma koju njena jedanaestogodišnja devojčica, učenica 7. razreda osnovne škole, prolazi u jednom od gradova u dolini Neretve. Proteklih dana, na času razredne nastave, odeljenski starešina je održala „predavanje“ u učionici za devojčice, u prisustvu dečaka, njihovih drugova iz razreda - piše Švorinić.

- Devojke moraju da paze kako se oblače da ne bi uznemirile dečake. Potresaju ih hormoni - rekla je učiteljica.

Švorinić kaže da je razredna devojčicama govorila kako da se smeju, a kako da se ne oblače i da moraju da budu obazrive prema dečacima da ih ne ometaju odećom jer ih sada „drmaju hormoni”.

Tema "predavanja" bila je tzv. kodeks oblačenja za devojčice njihovog uzrasta, majice i odeća koja ocrtava ženske atribute. Istovremeno, dečaci mogu da dođu u školu u potkošuljama i šorcevima, to nije problem. 

Nakon navođenja propisane odeće, učiteljica, razredni starešina, koja, inače, ne predaje veronauku, već potpuno „nevezan” predmet, posvećen devojčicama, ponavljam u prisustvu dečaka, moralno -poštovanje.

Stečeno i potvrđeno skrivanjem „ženskih“ atributa i eksplicitno istaknuto:

  • devojke moraju uvek da imaju na umu šestu zapovest Božiju: Ne čini preljube!
  • devojke moraju da vode računa o dečacima, da ih ne ometaju i ne dekoncentrišu svojom odećom i ponašanjem
  • devojčice treba da budu pažljive prema dečacima jer su dečaci njihovih godina „potreseni” hormonima.

- Devojčica pati od noćnih mora, roditelji su uznemireni i uplašeni -
Prema rečima Švorinića, dotična devojčica pati od noćnih mora, a njeni roditelji uznemireni i uplašeni.

- Devojčica o kojoj je reč od tada pati od noćnih mora. Njena majka i cela porodica su uznemireni zbog toga. Ali su toliko uplašeni da su izašli u javnost sa tim, da su to poverili samo meni. Dali su mi dozvolu da se obraćam novinarima i nadležnim institucijama, pod uslovom da se ne navode njihova imena.

Krenula sam, svi koje sam kontaktirala pristali su da se uključe, ali nažalost, traže kontakt sa majkom, da preduzmu akciju. Majka za sada nije spremna da eksponira sebe i svoju devojčicu u javnosti. Svesna mogućih reakcija, kako škola, tako i ostatka javnosti, plaši se posledica.

Ona ima pravo da bira, izbor mora biti samo njen i ja se uzdržavam od svih ubeđivanja i sugestija da to uradi. Pošto je „moral“ održan pred celim odeljenjem, nadam se da su o tome obavešteni i drugi roditelji, da bi mogli da pročitaju ovaj status i reaguju. U nekoliko reči obratiću se njima i svojim kolegama u školama - navodi Švorinić u statusu.

"Skupite se, nastupite zajedno. Dosta je bilo!"

Psiholog je na kraju poslao poruku roditeljima.

- Dragi roditelji, vi čija deca pohađaju osnovne i srednje škole, a posebno vi u manjim sredinama, jeste li svesni čemu su izloženi, kako su zastrašeni, kakve im se poruke šalju? Da li ste svesni da umesto da ih učite da rastu? Vaspitavanje i seksualno sazrevanje? Ispiranje mozga porukama o bludu, „grešnosti“ ženskog tela i osnovnim nejednakostima između muškaraca i žena?

Da devojke u pubertetu pozajmljuju, da brinu o seksualnom ponašanju svojih muških vršnjaka? Da li ste svesni kako se vaše devojčice unapred okrivljuju za moguće seksualne ekscese, krivicu i zaduživanje za moral? Hoćete li pognuti glavu, savetovati svoje devojke da učine isto ili ćete ustati i stati u njihovu odbranu? Hoćete li, u ime Boga, konačno reći: DOSTA!

Drage kolege u školama širom Hrvatske, znam koliko ste opterećeni, koliko vas je malo, koliko vam nedostaje podrška na svim nivoima, na kakve nesporazume nailazite. Naš posao je težak, sudaramo se sa mnogim Scilama i Haridbama, ali moramo slediti svoj poziv i ne odustati. Okupite se, nastupite zajedno, potrebni smo našoj deci, mi smo im često kap koja je prelila čašu. Imajmo to na umu. Ne smemo dozvoliti da se naruše integritet i prava dece i mladih koja su zagarantovana poveljama i UN i EU -zaključio je psiholog Švorinić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Čiča

29.05.2022 18:56

Gospođice! Ne me se tiče, vidi vam se pi. e. Ne te se tiče. Ne me se tiče, Al na miška mi utiča pa mi čvarci u krilu razmiče.