AMFILOHIJE: SPC da prizna Kosovo - ne dolazi u obzir!

Autor: Tanjug

Svet

07.01.2018

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kaže da Srpska pravoslavna crkva ne može da promeni svoje stavove i odrekne se Kosova, jer bi se time morala odreći sama sebe.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Amfilohije: Moraju se realno gledati situacije

- To apsolutno ne dolazi u obzir - rekao je mitropolit u intervjuu za Agenciju Anadolija.

Čija je Pećka patrijaršija?

Istakao je da je Pećka patrijaršija središte srpske Crkve, vekovno. 

- Sada kome ono pripada? A, kome je pripadalo kroz vekove? To je neshvatljivo. Ja sam inače egzarh trona Pećkog. Još 1750. ta titula je data crnogorskom mitropolitu Vasiliju Petroviću koji je sahranjen u Petrogradu (St. Petersbourgu). Na njegovom grobu i sada piše da je mitropolit crnogorski i egzarh trona Pećkog. Tako da Crkva, što se toga tiče, ne može apsolutno promeniti stav o Kosovu i nema govora da će toga biti - navodi mitropolit Amfilohije.

Ono što se dogodilo na Kosovu, što se događa i sada, a kao što je bilo i sa ostalim delovima bivše Jugloslavije, je, kaže, jedna tragedija.

Pre svega, tamo je, na Kosovu, kaže, nezaposleno 60 posto osoba i to je najgora nezaposlenost, kako ističe, u bivšim jugoslovenskim državicama i pokrajinama.

- To je jedno, a drugo to je narod patrijahalni, koji je bez obzira da li su ostali hrišćani ili su postali muslimani, ipak sačuvali jednu patrijahalnost. A, sada tamo vlada prostitucija, živi se od droge. Na šta je sveden taj narod i kakva je budućnost?! - zapito je mitropolit.

RepublikaFoto: pixabay.com

To je, ističe, isti onaj problem koji smo pomenuli te takozvane evropske vrednosti koje razaraju, kako se sada to događa i bombama, tako da kažemo bombardovanjem.

- Ne može se na tom nasilju graditi budućnost. Ta grupa ljudi koji su stvorili ovo sadašnje Kosovo nisu to, neka mi oproste i oni i svi drugi, pravi i čestiti Albanci Kosova. Ja znam njih na desetine takvih koji su i ubijeni zato što nisu prihvatali taj i takav metod i put stvaranja svoje države. I sami su ugroženi i moralno i duhovno, kao narod, a u isto vrijeme to je rađeno na zločinu s ljudima, s narodom s kojima žive vijekovima, sa kojima su upućeni jedni na druge. Na tim zločinima graditi budućnost svoje đece nije to dobro - reakao je i dodao.

RepublikaFoto: pixabay.com

Čovečnost i nečovečnost

Smatra da bi, pre svega, bilo najsvetije da se pomere granice između čovjčnosti i nečovečnosti u nama.

- Moramo ih pomeriti. Ne smemo na nečovečnosti, na zločinu graditi i praviti bilo kakve granice. Patrijarh Pavle je i sam govorio protiv i velike Srbije i male Srbije, ako se gradi i na jednom zločinu. Granica koja se pravi na zločinu ona nema budućnost. Uostalom mi ovde na Balkanu koliko smo puta menjali i menjamo te granice. Tako, granice ovde nisu nikada bile neka sveta priča, ali bitno je da iskustvo ove tragedije i jučerašnje i današnje, da nas uputi da imaju neke vrednosti koje su važnije od granica - naveo je mitropolit.

Da nas, kaže, uputi na Božje granice među nama, a to su granice među braćom i da braća bez obzira koju vjeru ispovedaju i kako bogosluže i u kojim granicama se nalaze da shvatimo da smo mi prizvani da budemo jedan narod, Božiji narod", poručio je mitropolit Amfilohije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading