MRAČNI SAVEZ: Makedonci i Crnogorci u paktu protiv SPC!

Autor:

Svet

14.05.2022

22:34

Ministri Crne Gore, Ukrajine i Severne Makedonije razgovarali o autokefalnosti CPC. Krivokapić je imao i odvojen susret sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem kojem je, kako se navodi, čestitao "obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve"

MRAČNI SAVEZ: Makedonci i Crnogorci u paktu protiv SPC!

www.profimedia.rs

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić danas se sastao sa šefovima ukrajinske i makedonske diplomatije Dmitrom Kulebom i Bujarom Osmanijem u Berlinu, a tokom odvojenih razgovora, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, između ostalog, dotakli su se i pitanja autokefalnosti takozvane "crnogorske pravoslavne crkve".

- Kuleba je poželeo Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vreme, kao što je to Ukrajina uradila posle više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države - navedeno je u saopštenju, a prenose crnogorske Vijesti.

Krivokapić je imao i odvojen susret sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem kojem je, kako se navodi, čestitao "obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve", što je, kako je kazao, osnov za formalno dobijanje Tomosa.

U zajedničkoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Republike Severne Makedonije u sastavu SFRJ.

Kako se dodaje, na sastanku je izražena spremnost Severne Makedonije da u preambuli Ustava koji će biti izmenjen u susret članstvu u EU, crnogorski narod dobije svoje mesto, čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Severnoj Makedoniji.

Komentari (0)

Loading