NAKON 46 GODINA: Ukida se JMBG, Hrvati ga poslali u istoriju!

Autor:

Svet

18.04.2022

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U predlogu Zakona stoje samo dva člana. U prvom se navodi da danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o matičnom broju, a u drugom da ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

NAKON 46 GODINA: Ukida se JMBG, Hrvati ga poslali u istoriju!

Foto: mup.gov.hr

Hrvatsko Ministarstvo unutaršnjih poslova uputilo je na javnu raspravu predlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju, prenosi Index.hr.

JMBG se neće brisati iz evidencija

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija i moći će da se koristi za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka ne može izvršiti upotrebom Ličnog identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Šalter

Naime, osobi koja je preminula pre 31. decembra 2008.g. odnosno osobe koje su nestale ili stradale tokom rata ili članovi porodica stradalih koji su preminuli pre stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja", stoji u predlogu Zakona.

Nakon 46 godina odlazi u istoriju

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine. Prilikom uvođenja se građanima dodeljivao po mestu stanovanja, a nakon toga je dodeljivan po mestu rođenja. U MBG-u su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i pol.

Od 2009. uveden je novi identifikacijski broj, tzv. osobni identifikacijski broj (OIB) koji menja JMBG, ali su u prelaznom razdoblju oba broja bila u upotrebi. Iako se danas isključivo koristi OIB, JMBG se i dalje izdaje i koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
sasa

19.04.2022 09:29

Sad ce da nose broj okacen o uho kao domace zivotinje

Genije

19.04.2022 09:56

Kada umesto jednog broja "izmisliš" drugi i misliš da si otkrio toplu vodu. Koliko ima dokonog sveta na ovoj planeti, sačuvaj bože.

Odgovori 12 0
Vidan

19.04.2022 11:05

Pitam se kada ce ovo biti u Srbiji?

gospodin

19.04.2022 13:01

jmbg ili neki drugi broj od nekoliko cifara je ista stvar ,samo se ne zove jmbg.delibi u hrvatskoj...