TVORAC KRIPTOVALUTA DOBIO CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO: Pomagaće na razvoju blokčejn industrije

Autor:

Svet

12.04.2022

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najvećih stručnjaka u blokčejn industriji, osnivaču Etereuma (Itrijuma), Vitaliku Buterinu dodeljeno je državljanstvo Crne Gore, saopštilo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS).

TVORAC KRIPTOVALUTA DOBIO CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO: Pomagaće na razvoju blokčejn industrije

Foto: pixabay.com

Bitkoin

Iz Ministarstva navode da Buterinu državljanstvo dodeljeno u u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

- Buterin je stekao crnogorsko državljanstvo prijemom, na predlog predsednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića, a nakon inicijative ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića i mišljenja tog resora. Ministar unutrašnjih poslova (MUP), Sergej Sekulović je, prepoznajaći značaj ove inicijative, doneo odluku o prijemu u crnogorsko državljanstvo Vitalika Buterina na predlog premijera i danas mu je uručen pasoš Crne Gore - navodi se u saopštenju MFSS.

Iz Vlade navode da je “grupa svetskih stručnjaka u ovoj oblasti boravila u Crnoj Gori na poziv ministra Spajića, a saradnja sa njima je od posebnog značaja za doprinos razvoju crnogorske ekonomije, privlačenje investicija i otvaranje visoko-platežnih radnih mesta u toj industriji”.

- Vitalik Buterin kao najpoznatije ime ove industrije će doprineti daljoj promociji Crne Gore i sveukupnom razvoju kripto industrije u našoj državi. Crna Gora radi na uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će omogućiti da se na najbolji način iskoristi ova tehnologija i da doprinese rastu bruto-domaćeg proizvoda - poručili su iz MFSS.

Republika

Foto: Printscreen

Zdravko Krivokapić

Buterin je nakon nedavnog panela “Budućnost Sad! Nova era crnogorskih finansija”, rekao da Crna Gora mora da ima dobru legislativnu osnovu, kao i kapacitete za edukaciju mladih generacija da bi građani osetili korist od ove tehnologije, preneo je Blic.

Ministar finansija Spajić nedavno je izneo svoju ideju o spajanju kriptosveta sa realnom ekonomijom.

Spajić je, naime, naveo da planira da napravi Arbitražni sud u Crnoj Gori za pametne ugovore, koji bi bio internacionalnog karaktera i povezivao bi kriptosvet i realni svet.

Ukoliko ideja zaživi, veliki broj kompanija bi mogao da dođe u Crnu Goru, a samim tim otvara se mogućnost za oko 10.000 građana koji bi mogli da budu direktno zaposleni u ovoj industriji, rekao je on.

- Ovakvu ideju do sada još nijedna država nije sprovela, pa čak ni razmišljala o njoj. S obzirom da se Crna Gora po pitanju ekonomije oslanja na dve industrije, ova ideja bi bila od velikog značaja za državu, jer bi dolazak ljudi i kompanija bio neminovan -  rekao je Spajić.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading