MAKEDONCI U PANICI: Srbija neće izvoziti sirovo suncokretovo ulje

Autor:

Svet

09.04.2022

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sirovo jestivo ulje se ne pominje ni u Zaključku koji je objavila Vlada Srbije, prema kome se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza u Makedoniju.

MAKEDONCI U PANICI: Srbija neće izvoziti sirovo suncokretovo ulje

Foto: www.profimedia.rs

- Srbija neće izvoziti sirovo suncokretovo ulje od kojeg se posle prerade dobija jestivo ulje - potvrdio je za 24vesti.com Simon Naumovski, direktor fabrike „Vitaminka”, u čijem je vlasništvu i fabrika jestivog ulja „Briljant”.

Naumovski kaže da su bukvalno rasuti svuda, jer su zabrinuti kako će nastaviti proizvodni proces.

- Mi imamo potpisane ugovore i tražimo da se ispoštuju. Sada nas dovode u stanju panike, Naš dobavljač iz Vojvodine nam je rekao da ne može da nas snabdeva sirovom uljem jer Vlada Srbije nije donela odluku o ukidanju zabrane izvoza. Od jutros se javljamo svuda. Pregovaramo sa trgovcima iz Ukrajine, Mađarske i Bugarske. Nama je potrebno 4.000 tona sirovog ulja mesečno - kaže Naumovski.

Kada je reč o cenama, on je naglasio da je reč o berzanskom proizvodu na koji cene ne mogu uticati.

„Briljant” je najveći proizvođač suncokretovog ulja u Makedoniji, a kako kaže Naumovski, reč je o najsavremenijoj metodi proizvodnje sa kapacitetom koji je dva i po puta veći od potrebе Makedonije.

9. marta predsednik Vučić je rekao da "imamo svega, soli, šećera, ulja brašna, pšenice, kukuruza i da ima više nego dovoljno za Srbiju", odgovarajući na pitanje novinara na otvaranju fabrike stočne hrane u Adaševcima o posledicama na velike izvoznike najavljene zabrane izvoza pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

Dodao je da će Vlada Srbije pratiti stanje na tržištu i da će imati mogućnosti da proceni da li ima dovoljno pšenice za domaće tržište, ali i "za Skoplje, Podgoricu ili Bijeljinu".

Istakao je da je izvoz jestivog ulja za tri dana porastao za 109 odsto.

Zemlje Otvorenog Balkana - Srbija, Severna Makedonija i Albanija - ne treba da brinu i strahuju od mogućih nestašica hrane, što danas postaje sve veći problem imajući u vidu globalne izazove u snabdevanju, jer tu smo da pomognemo jedni drugima, poručio je krajem marta predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dara

09.04.2022 16:20

Niko neće da izvozi poluproizvode.