NATO JE MORAO DA REAGUJE! Plenković o padu misteriozne letelice u Zagrebu: Ovo nije smelo da se desi!

Autor:

Svet

12.03.2022

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski premijer Andrej Plenković obilazi sa članovima vlade mesto pada bespilotne letelice u Zagrebu gde su u toku istražne radnje

NATO JE MORAO DA REAGUJE! Plenković o padu misteriozne letelice u Zagrebu: Ovo nije smelo da se desi!

Foto: Tanjug/AP

Ne znamo čiji je to avion. Sedam minuta je leteo iznad Hrvatske i pao ovde. U nesreći smo imali veliku sreću da niko nije stradao. Oštećeno je oko 40 automobila - rekao je Plenković.

- Ovo bi teoretski mogla da bude Budimpešta, Ljubljana... Moramo da intenziviramo saradnju, da na vreme obavestimo zemlju da se nešto dešava. Da li je bilo slučajno ili namerno, još ne znamo. Oni će pokušati da iskopaju letelicu. Komuniciraćemo sa državama koje imaju vredne informacije - dodao je Plenković.

- Ovo ukazuje na potrebu bliže saradnje NATO-a. Ne možemo i ne treba da tolerišemo ovu situaciju. Ovo je bila jasna i nedvosmislena pretnja i morali su da reaguju i NATO i EU. Letelica mogla pasti na nuklearnu elektranu u Mađarskoj. Očigledno nije bilo dobre reakcije i druge zemlje nisu dobro reagovale. Sada imamo test iz kojeg moramo da učimo i da reagujemo mnogo bolje - dodao je on.

- Srećom, nije se desilo nešto mnogo gore. Premijer Orban je za ovo saznao posle mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako je tako nešto moglo da se desi - nastavio je Plenković.

 

 

Pisao sam NATO-u, mislim da su to shvatili veoma ozbiljno.

- Pisao sam NATO-u, mislim da su to shvatili veoma ozbiljno. Ovo je incident koji ne sme da se desi. Ne mislim da smo ga umanjili. S obzirom da nije bilo žrtava, verovatno je reakcija - dobro je. Da je bilo žrtava sigurno bi reakcija bila drugačija - kaže Plenković.

Republika

Foto: youtube.com/CROPIX

Andrej Plenković

- Ova situacija je trajala sedam minuta. Da smo znali, pitanje je da li bismo uspeli da reagujemo na vreme. Letelica je letela velikom brzinom. Vremenski period je bio izuzetno, izuzetno kratak. Koliko znam, bilo je postoje neke spekulacije, ali nijedna nije potvrđena. Ovo je situacija koja se dogodila na nepredviđeni način. Nakon toga će budnost svih biti mnogo veća - rekao je on.

On kaže da je na Mađarskoj da utvrdi kako je došlo do incidenta jer je letelica bila u njihovoj oblasti mnogo duže.

- To je njihov problem, ne mogu da spekulišem o tome - rekao je.

Kada bih sada rekao da je sve divno i dobro, to bi bilo smešno.

- Kada bih rekao da je sve divno i dobro, bilo bi smešno. Da je vaš avion leteo 7 minuta i sleteo na prestonicu... Ovo je samo izuzetak. Kako se to desilo, da li je to slučajnost, je. to je provokacija?, ko je to uradio... Moramo da saznamo. Ali građani ne treba da brinu - nastavlja Plenković i kaže da još ne zna odakle je letelica.

(Republika, Informer)

Bonus viudeo:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Rqsa

12.03.2022 15:40

E moji hrvati,vama je lakse u dupe ugurati nego u glavu. Zato vas i glava ne boli ali tesko sedite u slusate. Bas njih briga za vas.

Tork

12.03.2022 17:05

Hrvat, nemojte se sekirati. Leteli su avioni i iznad amerike i zaleteli se u WTC takođe ih niko nije primetio.