SRBI OPET U LITIJE KREĆU! Kuva se u Crnoj Gori

Autor:

Svet

19.01.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proterivanje Srba iz vlasti koje je najavio Abazović, a koje su podržali Eskobar i Lajčak, pokrenulo proteste u Crnoj Gori

SRBI OPET U LITIJE KREĆU! Kuva se u Crnoj Gori

Foto: Zoran Ćirić

 

Masovno okupljanje naroda i litije koje su u Crnoj Gori počele kao znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, po kom bi SPC bila oduzeta sva imovina, slika su i prilika koja bi ponovo mogla da se gleda u Crnoj Gori.

Kako saznaje Srpski telegraf, od izvora bliskom dipomatskim krugovima u Crnoj Gori, situacija se dodatno zakuvala posle poruke Dritana Abazovića da za Srbe nema mesta u budućoj vladi Podgorice. Njegovoj izjavi prethodile su slične izjave američkih i evropskih izaslanika zaduženih za zapadni Balkan Entonija Godfrija i Miroslava Lajčaka.

- Narod se oseća prevarenim. Zbog najavljevenog proterivanja Srba, već su počeli protesti u Pljevljima i Beranama. Upravo iz ovih gradova su krajem 2019. krenule litije, a i sada se, sve su prilike, sprema sličan scenario - podseća naš sagovornik.

Republika

Foto: E stock

Litije u Crnoj Gori

 

DRUGI ČOVEK

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže da ima mnogo problema:

- Ovde je problem postojanja srpskog naroda u Crnoj Gori, koji u svakom smislu deli vrednosti sa srpskim narodom u Srbiji i Republici Srpskoj, koji se ni po čemu ne razlikuje od tog naroda. Sada bi kroz jednu političku igru, kulturološku, u religijskoj ravni, neko želeo da promeni naš nacionalni identitet, da od nas napravi nekog drugog čoveka, neku drugu naciju, koja bi najviše odgovarala ovim ljudima koji stvari gledaju sa strane.

PROBUĐENA SVEST

Mandić je uveren da taj plan neće proći.

- Ono što je važno jeste da smo mi ovde dobro organizovani, da je ovde probuđena ta srpska svest, koja odlično zna šta su njeni interesi i teško će se, uz sve ove pritiske sa strane, tu moći bilo šta promeniti - istakao je Mandić.

Dodaje da srpski narod treba da bude uporan i dosledan, kao i da treba da ide u onom pravcu u kom su išli naši preci.

Komentarišući najnovija dešavanja i poruke iz Crnoj Gori, akademik i književnik Matija Bećković, u nekoliko reči sastavio je manjinsku vladu

- Ukoliko bi svi Crnogorci ušli u manjinsku vladu, ona bi se onda zaista mogla nazvati manjinska - kratko je prokomentarisao Bećković.

Srbima zamazuju oči

Istoričar Aleksandar Raković, kome je doskoro bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, kaže da su okupljanja nezadovoljnog naroda u Crnoj Gori moguća jer ljudi osećaju da su prevareni.

- Ne isključujem ni tu mogućnost da se sada za potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC zalažu oni koji su ga do juče osporavali jer bi na taj način pokušali da zamažu narodu oči. Svakako smatram da im to neće poći za rukom jer im je plan previše providan i neće proći - ističe naš sagovornik.

Krivokapić glavni krivac

Pravnik Dejan Mirović smatra da je za celokupnu situaciju u Crnoj Gori kriv Zdravko Krivokapić.

- Da je ispunio obećanja koja je davao, da je potpisao temeljni ugovor sa SPC, da je sproveo popis stanovništva koji je najavljivao, ništa od ovoga se ne bi dešavalo... Dritanove akcije koje sprovodi, najavljivanje formiranja manjinske vlade, ali i ovi protesti s kojima se već krenulo pokazatelj su da Zdravko Krivokapić više ne treba da obavlja funkciju premijera - objašnjava Mirović.

Ističe da je iznenađen što niko od političara nije reagovao na opasne poruke iz Vašingtona:

- Iznenađen sam, moram da kažem, što niko nije reagovao na skandaloznu izjavu američkog izaslanika Eskobara, koji je jasno rekao da u Crnoj Gori ne treba da se vrši popis. To nema ni u afričkim zemljama, da se neko sa strane tako otvoreno meša... To je zaista skandal.

 

Uvredljiv grafit na zidu Hrama

 

Na zidu crkve pored Hrama Hristovog vaskrsenja juče je u Podgorici osvanuo sraman grafit s uvredljivom porukom na račun Srpske pravoslavne crkve. Kako su preneli crnogorski mediji juče, na dan kada je SPC obeležavala Krstovdan, na zidu hrama u Podgorici ispisan je sraman grafit sa porukom: SPC go*na. Socijalistička narodna partija je osudila ovaj, kako su rekli, primitivan i neprimeren postupak i pozvala nadležne organe da što pre identifikuju i procesuiraju počinioce ovog gnusnog čina. Ono što je posebno privuklo pažnju jeste to da niko od nadležnih nije reagovao na ovaj neprimereni grafit na račun SPC.

Činjenice o litijama

* počele krajem decembra 2019.

* trajale do avgusta 2020.

* litije održavane u znak protesta povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, po kom bi SPC bila oduzeta sva imovina, te bi dospela u vlasništvo države Crne Gore

* ključnu ulogu imala SPC, koja je najzaslužnija za okupljanje verujućeg naroda sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem na čelu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading