BAKIR IZJAVAMA O "DOBRIM BOŠNJANIMA" RAZBESNEO HRVATE: Izetbegović zloupotrebljava istorijske termine s ciljem grube asimilacije!

Autor:

Svet

22.11.2021

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada Hrvatske u Bosni i Hercegovini odbacila je kao neprihvatljive izjave predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kojima je on u kontekstu sadašnjeg političkog stanja u BiH doveo u pitanje istorijski identitet naroda koji su konstitutivni u njegovoj zemlji.

BAKIR IZJAVAMA O "DOBRIM BOŠNJANIMA" RAZBESNEO HRVATE: Izetbegović zloupotrebljava istorijske termine s ciljem grube asimilacije!

Foto: Profimedia

U izjavi dostavljenoj Hini stoji kako hrvatska ambasada smatra da je Izetbegović u odvojenim istupima na skupovima bošnjačke dijaspore u Nemačkoj prošle nedelje izneo "brojne neprihvatljive teze", prenosi Večernji.

"Politizacija i tendenciozno izvlačenje iz istorijskog konteksta, kao i dnevnopolitička zloupotreba istorijskih termina deo je opetovanog političkog plana s ciljem identitetskog raspuštanja i grube asimilacije identiteta konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini", stoji u reakciji ambasade na Izetbegovićeve istupe na skupovima u Nemačkoj.

On je tamo naročito pozivao Bošnjake koji žive u inostranstvu da se svakako registruju za učestvovanje na izborima u BiH, planiranim za novembar 2022., uz poruku kako njihovih 100 hiljada glasova može bitno promeniti odnos snaga u parlamentima na svim nivoima, a naročito u Republici Srpskoj.

Lokalni mediji u BiH preneli su i kako se Izetbegović pritom upustio u istorijske analize u kojima je insistirao na tvrdnji kako su svi ljudi u BiH zapravo potomci "dobrih Bošnjana", odnosno bogumila, koje su političke sile tek u novije vrijeme podelile po verskoj i nacionalnoj osnovi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading