NOVI PREMIJER SEVERNE MAKEDONIJE BIĆE ALBANAC?! Trese se region nakon ostavke Zorana Zaeva, neizvesna sudbina SUSEDNE ZEMLJE, NOVA KRIZA!

Autor: Republika

Svet

01.11.2021

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Makedonija je pred veoma neizvesnim periodom nakon što je vladajuća stranka SDSM premijera Zorana Zaeva doživela težak poraz na lokalnim izborima, pa je on momentalno podneo ostavku.

Foto: Tanjug/AP

Zoran Zaev podneo je ostavku na mesto premijera 

Pravi potres dogodio se u zemlji naših južnih suseda, Severnoj Makedoniji, nakon što je na lokalnim izborima doživela debakl vladajuća SDSM premijera Zorana Zaeva, zbog čega je on istog trenutka nakon objavljivanja rezultata podneo ostavku na tu funkciju, a zemljom se proširila neizvesnost, ali i spekulacije da bi u fotelju šefa vlade mogao veoma lako da zasedne neki Albanac

Na to je ukazao ekspert za politička pitanja u Severnoj Makedoniji Dželjalj Neziri u izjavi za Kljan Kosova.

- Ostavka Zorana Zaeva može da bude znak da se sada već bivši premijer povlači iz politike. Ne mogu se isključiti ni opšti izbori, ali ih nijedna stranka ne želi, pa se lako može zaključiti da bi Severna Makedonija mogla da dobije albanskog premijera - istakao je Neziri, prenosi Alo. 

- Zaev je u nacionalnu politiku ušao 2013, kada je preuzeo rukovodstvo SDSM, doveo ga je na vlast 2016. posle ozbiljne političke i bezbednosne krize objavljivanjem slučaja prisluškivanja. Rešio je problem sa Grčkom i ušao u NATO - podsetio je Neziri i naveo da je Zaeva najviše pogodio francuski veto 2019. zbog zahteva za novom metodologijom procesa pristupnih pregovora, a nedavno i bugarsko "ne" na otvaranje pristupnih pregovora sa EU. 

- Uspeo je da uvede Severnu Makedoniju u NATO, ali nije uspeo sa EU. Osećao se kao da ga je Brisel izdao, a obećao mu je brzu integraciju ako reši istorijske probleme sa Atinom i Sofijom. Zaev je platio cenu za nedostatak rezultata u ovom pogledu. Smatram da je velika verovatnoća da će, ako se ide na široku koaliciju sa četiri glavne stranke u vladi, premijer Severne Makedonije biti Albanac.Naročito kada se vlada suoči sa još jednim osetljivim pitanjem za etničke Makedonce - sporazumom sa Bugarskom o makedonskoj istoriji i jeziku. Ako se ova koalicija SDSM-DUI nastavi, onda će po dogovoru 100 dana pre izbora zemlja imati albanskog premijera - siguran je Neziri.

Inače, Zaev je za danas sazvao sastanak sa potpredsednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade. Predsednici tih partija su takođe podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom. Prema pisanju portala MKD, posle jučerašnje ostavke Zaeva, ostavku podnosi i cela vlada.

Očekuje se da bi u Skupštini trebalo da bude održan zajednički sastanak šefova poslaničkih grupa kako bi se dogovorili o daljem radu parlamenta.

Zaev je podnoseći ostavku sinoć rekao da je protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora i da bi nova rekonstruisna vlada mogla biti proširena još nekim kadrovima.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
BOGDAN

01.11.2021 18:15

ULOLIKO ZA PREMIJERA U SEVERNU MAKEDONIJU AMERIKANCI INSTALIRAJU SVOG SIPTARSKOG TERORISTA KOJI JE OKRVARIJO RUKE MAKEDONSKE KRVI IZ PROSLOG OD ZAPADA NAMETNUGOG SUKOBA U 2001.GODINE TO CE BITI KRAJ TAKOZVANE SEVERNE MAKEDONIJE I POCETAK NOVE SUKOBE U KOMSILUKU.

blejac

01.11.2021 19:50

Makedonski intelektualci vise vole Hrvate od Srba, oni su svoj identitet gradili na suprotstavljanju ideji velike Srbije. Jedino u regionu Ohrida (drugi veliki centar u Makedoniji sem Skoplja) nesto vise vole Srbe. Da se ne prevarimo da antisrbima pruzamo pomoc, samo onima koji nas vole.

Trajce

01.11.2021 22:26

I svi vo Makedonija pričaju Albanski.