ZAEVU ŽENA DOŠLA GLAVE! Sklopila je savez sa Albancima i opozicijom koja je protiv EU, pa SVRGLA PREMIJERA, A IMA VAŽNE VEZE SA AMERIKOM!

Autor: Republika

Svet

01.11.2021

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezavisna kandidatkinja na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji, Daniela Arsovska, zadala je ključan udarac Zoranu Zaevu i njegovoj stranci SDSM u Skoplju, a reč je o ženi sa više nego zavidnom karijerom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zoran Zaev i Danela Arsovska koja mu je došla glave 

Prava drama odvija se u regionu nakon što je dojučerašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, šef socijaldemokrata (SDSM), doživeo neviđeni fijasko na lokalnim izborima nakon čega je bez pogovora podneo ostavku, a mediji ne prestaju da bruje da je za takav ishod odgovorna isključivo Danela Arsovska (42).

Ko je Daniela Arsovska? 

Reč je o mladoj nezavisnoj kandidatkinji koja je Zaeva dotukla u glavnom gradu Skoplju, što je bio najteži poraz, međutim, budući da SDSM nije mnogo bolje prošao ni u Ohridu, Bitolju i Gevgeliji. Takođe, i njegovi albanski partneri iz redova Demokratske unije za integraciju (DUI) nisu prošli mnogo bolje jer su izgubili dva ključna grada s većinskim albanskim stanovništvom, Tetovo i Gostivar, pa je bilo jasno da vladajuća frakcija više nema šta da traži u vladi. 

Nakon lokalnih izbora je postalo jasno da bi Severna Makedonija uskoro mogla i na parlamentarne izbore, a spekuliše bi da bi ta zemlja mogla da dobije i svoju prvu premijerku, upravo Danielu Arsovsku. A ono što je posebno interesantno jeste da je Arskovsku na glasanju na lokalu podržala opoziciona VMRO DPMNE, poznata po svojim antievropskim stavovima, kao i albanski partneri te stranke, Alijansa za Albance i stranka Besa.  

Foto: Tanjug/AP

Daniela Arsovska ima zavidnu međuanarodnu karijeru 

Arsovska je prva žena na čelu Skoplja, a članica je Nacionalnog veća za evrointegracije i prva žena predsednica makedonske Privredne komore. Mlada pravnica i ekonomistkinja se osim u Makedoniji školovala i na Oksfordu i na Univerzitetu Šefild, a ima i impresivnu međunarodnu karijeru - od 2016. je članica komisije Svetske banke ICSID u Vašingtonu, a od 2017. članica suda OEBS za pomirenje i arbitražu u Ženevi, kao i predstavnica Severne Makedonije u Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC).

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja bila je prljava, ali je uspela da preživi tzv. bugarsku aferu. Naime, njen konkurent iz vladajuće SDSM Petre Šilegov optužio je nju i njenog supruga da još 2011. dobili bugarsko državljanstvo. Ona je to demantovala, ali je senka ostala. Ipak, afera joj nije naudila na izborima. Govori engleski, nemački i bugarski.

Vraća se Nikola Gruevski? 

Podsetimo, Zaev je na vlast došao 2016, kada se Makedonija nalazila na velikoj prekretnici, odnosno u slepoj ulici, daleko od bilo kakvih evroatlantskih procesa. Nakon toga, sklopio je istorijski Prespanski sporazum s Grčkom, kojim je promenjeno ime države u Severna Makedonija. Nakon toga Grčka je otvorila vrata evropskim ambicijama Skioplja, jer je do tada, zbog imena države, sprečavala bilo kakav njihov napredak. 

Makedonija je trebalo da postane članica NATO još 2008, zajedno s Hrvatskom i Albanijom, ali zbog veta Grčke to je morala da pomeri čak do pandemijske 2020. Tada je konačno dobila i mogućnost da otvori pregovore o pristupanju EU. Ipak, tada je uskočila Bugarska koja već više od godinu dana sprečava početak pristupnih pregovora, a poslednji udarac Zaevu zadat je nedavno na samitu EU - Zapadni Balkan u Sloveniji gde je zapravo poručeno da u narednih najmanje deset godina proširenja neće biti.  

Foto: Tanjug/AP

Nikola Gruevski se trenutno krije u Mađarskoj

Podsetimo, opozicioni VMRO DPMNE je stalno napadao Zaeva zbog promene imena države, a nekadašnji premijer i moćni lider te stranke, Nikola Gruevski, koji je zbog optužbi za korupciju pobegao u Mađarsku, navodno sprema svoj povratak. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lala

02.11.2021 09:24

Južnu Srpsku provinciju pokidaće Srbi,Bugari i šipci. Ako.