GRENELOVA RAFALNA PALJBA NA BAJDENA ZBOG SRBIJE: Sve je protraćio!

Autor: Republika

Svet

08.09.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši izaslanik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel podsetio je da je 4. septembra 2020. svet pozdravio potpisivanje Vašingtonskog sporazuma između dve strane, ali da je sadašnji predsednik DŽozef Bajden protraćio te "istorijske pregovore".

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ/AP

Ričard Grenel kritikovao Džo Bajdena zbog Srbije i Kosova

- Trampova vizija za Srbiju i Kosovo je bila da se normalizuju njihovi ekonomski odnosi i da se pomogne u potpunoj revitalizaciji Balkana. Predsednik Tramp je verovao da konflikt utiče na otvaranje novih poslova i ekonomski razvoj obe strane. Takođe, verovao je da strategija konstante političke priče, koju je vodila Evropska unija, nije delovala - naveo je Grenel u autorskom tekstu za američki sajt "Federalist".

Grenel je dodao da je, "na štetu Balkana, administracija DŽozefa Bajdena preuzela drugačiju poziciju".

- Predsednik Bajden nastavlja da ignoriše Kosovo, Albaniju, Srbiju i ceo region i odlučio je jednostavno da ne želi da se meša. Nema predsedničkog izaslanika za pregovore i nema diskusija i planova o tom regionu unutar njegove Bele kuće. Nema planiranih poseta na visokih zvaničnika SAD, niti ima datuma za dolazak balkanskih lidera u Vašington - naveo je Grenel.

Republika

Foto: Ilustracija Republika.rs, ST/Nebojša Mandić, Pixabay, Wikipedia/MattWade

Kosovo i Srbija, foto: Ilustracija

Bivši izaslanik dodaje da je Bajden preneo proces na Evropsku uniju, u Brisel.


- Sada je Evropska unija nadležna za strategiju obnove Balkana i normalizaciju razgovora. Kao što smo videli iz tempa Evropske unije o priključivanju EU, narodi Balkana neće imati pomoć u skorije vreme. Međutim, Tramp i dalje smatra da obe strane treba da nastave implementaciju Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, uprkos odsustvu Bajdenovog vođstva. Trampova administracija je verovala da će koraci Kosova i Srbije ka ekonomskoj normalizaciji umanjiti moć i značaj spornih i emocionalnih političkih pitanja, što su preduslovi za trajno rešavanje političkih sporova. I vizija predsednika Trampa je deloval - ocenio je Grenel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jovan

08.09.2021 20:14

Znaci bolji nastavak price cemo gledati kada se Tramp vrati na vlast, za 4 godine