EU UCENJUJE POLJAKE I MAĐARE OKO KORONAFONDA: Varšava i Budimpešta besne na administraciju u Briselu

Autor:

Svet

03.09.2021

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska i Mađarska tvrde da ih EU ucenjuje oko pomoći za borbu protiv posledica koronavirusa.

Foto: Tanjug/Ap

Premijeri Mađarske i Poljske: Mateuš Moravjecki i Viktor Orban

Vlasti Poljske i Mađarske optužile su Evropsku uniju da ih ucenjuje oko pomoći koju je Brisel spremio državama članicama za borbu protiv posledica koronavirusa.

Blumberg navodi da su obe zemlje besno reagovale na komentare najviših zvaničnika EU da bi moglo da dođe do novih odlaganja koronapomoći Varšavi i Budimpešti zbog zabrinutosti Unije u vezi sa vladavinom prava u ovim dvema članicama. Ove države istočne Evrope nalaze se u grupi zemalja EU koje tek treba da dobiju dozvolu Brisela u pogledu njihovih planova za trošenje novca iz zajedničkog paketa pomoći. Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je protekle nedelje da je vlada EU zatražila dodatna pojašnjenja u vezi sa pridržavanjem uslova koje je neophodno ispuniti kako bi se pomoć dobila.

Poljska bi trebalo da dobije 23,9 milijarde evra bespovratne pomoći i 34 milijarde evra zajmova pod povoljnim uslovima, a Blumberg ne navodi koliki deo kolača treba da pripadne Mađarskoj.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading