ĐUKANOVIĆ NAKON SUSRETA SA ERDOGANOM: Odnosi Crne Gore i Turske su prožeti ISTORIJSKIM i kulturološkim nitima!

Autor:

Svet

28.08.2021

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska odlično razume deficit stabilnosti na Zapadnom Balkanu i zbog toga insistira na otvorenim vratima NATO-a i EU za tu regiju, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta s turskim predsednikom Redžepom Tajip Erdoganom. Erdogan je prvi čelnik Turske koji je posetio Crnu Goru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan i Milo Đukanović

Đukanović je rekao da će poseta biti novi podsticaj odnosima dveju država.

- Upoznao sam gosta s onim što je realnost političkog života u Crnoj Gori, ali i rekao da je Crna Gora stabilna - izjavio je crnogorski predsednik. Podsetio je na to da su odnosi dveju država prožeti istorijskim i kulturološkim nitima i dodao da više od 150 Crnogoraca koji žive u Turskoj predstavljaju "važan most povezivanja te dve države".

Dodao je da je na Cetinju 1879. otvorena prva turska ambasada, a da je 1885. održana prva proslava praznika Otomanske države.

Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu, istakavši da je Turska među vodećih deset država po ulaganjima u Crnoj Gori. Rekao je i da veruje da će ta zemlja uskoro postati članica EU, podsetivši na punu podršku Ankare njenom članstvu u NATO-u.

- Crna Gora nastavlja poštovati mirnodopske aktivnosti i moramo čestitati na značajnim koracima koje vaša zemlja čini na putu prema EU. Nadamo se da će uskoro postati članica Unije - rekao je Erdogan, prenosi Index.

Podsetivši da je Turska među prvima priznala crnogorsku nezavisnost, istakao je saradnju u obrazovanju, rekavši da su stotine učenika iz Crne Gore svih vera i nacija bili stipendisti turske vlade i stekli obrazovanje na turskim univerzitetima.

Tokom jednodnevnog boravka u Crnoj Gori Erdogan će se susresti s premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsednikom parlamenta Aleksom Bečićem. Obići će najmanju crnogorsku opštinu Tuzi, na granici s Albanijom, u kojoj živi većinsko bošnjačko i albansko stanovništvo. Erdoganu će tamo predsednik Islamske zajednice Rifat Fejzić uručiti najveće priznanje mešihata "Husein-paša Boljanić".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading