SARAJEVO BLOKIRANO ZBOG GEJEVA! Policija opkolila grad: Počinje parada, PODIGLI SE ISLAMISTI!

Autor: Republika

Svet

14.08.2021

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centar Sarajeva blokiran je danas od ranih jutarnjih časova, jake policijske snage su na svakom koraku kako bi sprečile izgrede tokom najavljene gej parade koju organiziraju LGBT udruženja, ali i kontramitinga njihovih protivnika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Policija na ulicama Sarajeva

Udruženja koja okupljaju pripadnike homoseksualne i transrodne zajednice organizuju skup pod nazivom "Otpor s margine", a ovo je treći put da se on organizuje u glavnom gradu BiH.

Parada počinje u 12 sati, a lokalne vlasti, kao i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i ambasada SAD-a i Velike Britanije dali su podršku ovom skupu.

Foto: twitter.com/PR Centar‏

Foto:Ilustracija

- Biću i lično deo povorke jer verujem i podržavam te vrednosti. Ujedno, predstavljaću i vladu Ujedinjenog Kraljevstva jer je to naša politika širom sveta - napisao je na svom blogu uoči skupa britanski ambadsador u BiH Metju Fild podsećajući da njegova zemlja već tri decenije sistemski radi na eliminisanju diskriminacije LGBT osoba.

Kontramiting

Međutim, odmah je reagovalo konzervativno islamističko udruženje pod nazivom "Vjera, narod, pravda". Oni su najavili kontramiting pristalica koje homoseksualcima negiraju pravo na javno izražavanje  seksualne orijentacije. Policija je odobrila i to okupljanje, planirano istovremeno kada i povorka ponosa.

Policija je preduzela mere da se dva skupa održe na pristojnoj fizičkoj udaljenosti, a kako bi sprečili izgrede. Na sarajevskim ulicama raspoređeno je više od 1.000 policajaca s opremom za razbijanje demonstracija, prenosi Informer.

Udruženja koje promovišu prava seksualnih manjina godinama su u Sarajevu pokušavale da organizuju javne povorke, ali u tome su u potpunosti prvi put uspele tek 2019. godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading