JOŠ JEDNO POVLAČENJE SLADOLEDA SA RAFOVA: Milka puna otrova!

Autor: Republika

Svet

13.08.2021

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je danas potrošace da su sa tržišta povučeni proizvodi Milka klasik štapić 4x100 ml, lešnik štapić 100 ml i klasik štapić 100 ml, jer je u aditivu koji se koristi u proizvodnji sladoleda pronađen etilen oksid.

Republika

Foto: Photo by shche_ team on Unsplash

Foto: Ilustracija

Kako se navodi, obaveštenje se odnosi na proizvode Milka klasik štapić 4×100 ml, LOT MI0025, koji je najbolje upotrebiti do kraja januara 2022 godine, LOT MI0146, koji je najbolje upotrebiti do kraja maja 2022 godine. Milka lešnik štapić 100 ml, LOT MI1117 i Milka klasik štapić 100 ml, LOT MI1118, čiji je rok upotrebe do kraja aprila 2023.

Dodaje se i da ti proizvodi, čiji je distributer Stanić d.o.o. iz Zagreba, nisu u skladu sa evropskom odredbama o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla, prenosi Hina.

Podsetimo, skoro je i kompanija Metro Cash&Carry samoinicijativno povukla sa tržišta sladoled METRO CHEF Lemon Sorbet 2,5l (MC Sorbet Limun 2,5L) jer je otkriveno da aditiv, koji se koristi u njegovoj proizvodnji, sadrži opasan pesticid etilen oksid.

Šta je etilen oksid i kako deluje na onog ko ga unese u organizam?

Potrošači neće odmah osetiti njegovo moguće štetno dejstvo, ali ovaj pesticid ima dugoročno negativan efekat na zdravlje ljudi, objasnili su za BBC na srpskom iz Zavoda za javno zdravlje Subotice početkom godine kada je ovaj pesticid pronađen u indijskom susamu u našoj zemlji.

- Ljudi koji pojedu ovaj susam se neće automatski otrovati, primetiti da im izlazi neki osip na telu ili imati sličnu reakciju - rekla je doktorka Karolina Berenji, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Subotice.

"Ipak, u Evropskoj uniji, a i Srbiji je na listi zabranjenih pesticida jer se smatra kancerogenim, pa bi verovatno dugoročno konzumiranje imalo i pojačano štetan uticaj na zdravlje ljudi."

Etilen oksid je organsko jedinjenje koje se u Srbiji koristi za sterilizaciju medicinske opreme, objašnjava Berenji.

Kada se oprema steriliše na određenoj temperaturi, propisano je određeno vreme za koje etilen oksid isparava - kaže Berenji.

Jedinjenje se još koristi i u tekstilnoj proizvodnji i kao sirovina u hemijskoj industriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading