U AMERICI PRVI PUT OPAO BROJ BELACA! Popis stanovništva u SAD zaprepastio javnost moćne zemlje!

Autor: Republika

Svet

13.08.2021

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki biro za popis stanovništva objavio je najnovije rezultate istraživanja promena u populaciji SAD, što je izazvalo burne reakcije u javnosti budući da se slika značajno promenila u odnosu na sve prethodne godine.

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Broj belaca u SAD opao je prvi put u istoriji te zemlje, pokazali su podaci koje je objavio Američki biro za popis stanovništva.

Reč je o padu od čak 8,6 odsto, pri čemu su podaci prikupljani od 2010. godine, naveo je Gardijan, a prenosi Sputnjik. 

- Belci, koji nisu hispano porekla, sada čine oko 58 odsto američke populacije, što je pad u odnosu na 2010. godinu, kada su činili 63,7 odsto. To je prvi put da je broj bele populacije, ne računajući osobe hispano porekla, pao ispod 60 odsto - prenosi Gardijan. 

Istovremeno, primetan je značajan rast među latino populacijom, koja je porasla za 23 odsto, dok je broj stanovnika azijskog porekla premašio 35 odsto. Broj Afroamerikanaca se takođe povećao za 5,6 odsto.

- Američka populacija postaje sve više multirasna i etnički raznovrsnija nego ikada - rekao je Nikolas Džouns, zvaničnik Biroa za popis stanovništva, čime je izazvao burne reakcije u američkoj javnosti. 

Broj stanovnika SAD u prethodnih deset godina se povećao za 7,4 odsto, ali je to najsporiji rast u američkoj istoriji. Poređenja radi, broj Amerikanaca se povećao za 9,7 odsto u periodu između 2000. i 2010. godine.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading