VELIKA AJKULA POJAVILA SE U JADRANSKOM MORU! Morska neman u Hrvatskoj uplašila kupače: OVDE JE NIKAD NISMO VIDELI!

Autor: Republika

Svet

04.07.2021

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U hrvatskom letovalištu na Jadranskom moru jedan morski pas iznenadio je sve posetioce i izgleda nema nameru da ode odatle.

RepublikaFoto: printskrin
Ajkula

Atrakcija za brojne posetioce Tisnog bio je ovog vikenda jedan modrulj koji je zalutao u uvalu i plivao plićakom.

- Eno ga, od jutros je tamo. Izgleda da se nikoga ne boji, a ljudi su pokušali da ga odvuku na otvoreno more ali bezuspešno. Puno je tamo sveta, pa ne znam da li se izbezumio i izgubio orijentaciju - jedan je od komentara na hrvatskim portalima.

- Ceo dan je tamo. Vrti se u 20 kvadrata i ne izgleda zdrav. Zapravo, izgleda ošamućeno. Ima sigurno metar i po, a pokušali su da mu bace ostatke od ribe iz obližnjeg restorana, ali nije ništa jeo - ispričao je Milan Colić iz ronilačkog centra Tramonto u Tisnom, koji je i napravio snimak.

Inače, modrulj je vrsta morskog psa koja najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. Upravo zbog toga se retko viđa u blizini obale. Modrulji mogu biti dugački i do pet metara, a jedna su 29 vrsta morskih pasa koji žive u Jadranskom moru. Ljude retko napadaju, ali se smatraju potencijalno opasnim morskim psima, prenosi Mondo.

U Jadranu modrulj spada u ugrožene vrste

- Iako su njihova mrestilišta u otvorenim vodama, opšte je poznato da ženke ulaze u plitke vode kako bi se kotile, što se odvija najčešće u proleće ili leto - ispričao je za Morski HR morski biolog i patobiolog Andrej Gajić.

Neophodno je demantovati izjave pojedinih medija da se radi o najopasnijoj vrsti koju susrećemo u Jadranu, što ne samo da stvara pogrešnu sliku, već i širi dobrim delom neosnovan strah u široj javnosti. Modrulj jeste potencijalno opasna vrsta, ali treba istaći da je u poslednjih 100 godina u svetu poznato manje od deset neprovociranih napada (ISAF), a svega jedan u Mediteranu iz avgusta 1986. u Lionskom zalivu koji se može prepisati modrulju.

Modrulj je izuzetno radoznala vrsta morskog psa, neretko tokom ronjenja kruže oko ronioca, kojeg ponekad i dodiruju vrhom usta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading