DODIK O ŠMITU: Republika Srpska ne prihvata tu personu!

Autor: Republika

Svet

30.05.2021

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne prihvata imenovanje nemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Milorad Dodik

Dodik je rekao da je Savet za provođenje mira blefirajući nešto navodno imenovao, ocenivši da je reč o neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja.

- Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije - rekao je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je pozvao javnost da ne prihvati imenovanje Šmita, jer on nije formalno ni imenovan.

- Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom visokom predstavniku krijući se da je to Nemac iza koga bi navodno trebalo da stoji Nemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo ok. Nije ok, nije u redu, niste u pravu, lažete, blefirate i petljate - rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće da pristane na takvo blefiranje i blamažu međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika.

- Nema ni Saveta bezbednosti u pogledu donošenja relevantne rezolucije kako su to oni sami rekli. Sve je to rađeno na jedan sumnjiv način, kao što je i BiH sumnjiva. To je samo dokaz da BiH ne treba da postoji kao zemlja - rekao je Dodik.

On je ocenio da na jedan arogantan, nepošten, kriminalan način pokušavaju da izvrgnu ruglu međunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da navodno imenuju nekoga koji bi došao u ime njih da nešto radi.

- Taj neko može da radi u ime njih, a što se tiče nas neće da radi - rekao je Dodik.

On je ocenio da je ovo najbolji dokaz da međunarodna zajednica ne veruje u BiH.

- Ovo nije imenovani visoki predstavnik i molim našu javnost da to tako tretira - rekao je Dodik i poručio da je na ovom imenovanju pala priča predstavnika međunarodne zajednice o vladavini prava.

U javnom diskursu već se koristi termin imenovan, kaže Dodik i dodaje da Kristijan Šmit nije imenovan.

- To je pokušaj imenovanja, to je blef `ako prođe prođe` - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, oni moraju da se suoče sa činjenicom da je Narodna skupština Republike Srpske donela zaključke koji su veoma precizni i jasni.

- Naravno da možemo da razgovaramo o novom visokom predstavniku pod uslovom da se poštuje procedure za njegov izbor i imenovanje. Ukoliko to ne bude, naravno da nećemo prihvatiti ni jedno drugo sumnjivo imenovanje, pa ni ovo koje su oni pokušali da naprave - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, oni uporno krše međunarodno pravo i ne mogu da se pozivaju na vladavinu prava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading