HRVATSKA IMA SPECIJALNE GROBARE: Sve ovo moraju da znaju sa osnovnom školom

Autor: Republika

Svet

27.11.2017

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je zemlja apsurda i birokratije. Dok, na primer, u Slunju vodoinstalater može obavljati dužnost direktora biblioteke, a u Dubrovniku kafe kuvarica mora poznavati istoriju grada, u Babinoj Gredi ne mogu zaposliti grobara dok ne provere njegovo znanje nekoliko hrvatskih zakona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Za grobara dovoljna samo osnovna škola Foto: Ilustracija

Da apsurd bude veći, za to zanimanje dovoljna je osnovna škola.

Antun Lešić (65) penziju je zaradio na groblju u Babinoj Gredi. Na večni počinak ispratio je 1.800 meštana.

- Ne može da se uzme slobodno sedam dana, a da nema zamene.Venčanje se može odgoditi, ali sahrana ne može - rekao je Lešić u razgovoru za Novu TV.

Nakon njegovog penzionisanja opšina je raspisala konkurs za novog grobara. Od kandidata se traži poznavanje hrpe zakonskih propisa.

- Sve je sprovedeno u skladu sa zakonom. Zakon propisuje testiranje. To su bila četiri zakona - Zakon o komunalnom gospodarstvu, Statut opšine, Zakon o grobljima - rekao je Boris Bauković iz Babine Grede.

Kada je Dan opštine, koliko opština ima odbornika - samo su neka od pitanja u testu koga su morali da reše kandidati za grobara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Grobari moraju da poznaju čak 4 zakona

- Test je bio meni dosta lagan. Imao sam polovično rešenje i to je bilo dosta za prolaz. Pitanja su bila u okviru lokalne samouprave. Kako izgleda opštinska zastava, to je jedno od najlakših pitanja. Bilo je još nekih vezano za Zakon o grobljima, što se tiče posla koji ću ja nadam se raditi -  rekao je Nedjeljko Blažanović, kandidat za grobara.

Da li zna da iskopa grobno mesto, Nedjeljka niko u testu nije pitao. Tajnama zanata podučio ga je stari grobar Antun.

- On je bio nešto bolestan. Išao na bolovanje. Od nas nekih šest muških koji su bili niko nije htio ni čuti ali ni približiti se groblju. Ja sam tako iz neke znatiželje otišao i video sam da to nije strašno za mene - dodaje Blažević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading