MILO PRETI SRBIMA PRED BITKU ZA HERCEG NOVI! Odgovaraće oni koji su upisani u naše biračke spiskove

Autor: Republika

Svet

08.05.2021

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ne miruje iako njegova partija nema nikakve šanse na sutrašnjim lokalnim izborima u Herceg Novom, gde se glavna bitka vodi između dve prosrpske stranke.

RepublikaFoto: Tanjug
Milo Đukanović 

Sutra se u Herceg Novom održavaju lokalni izbori, gde najviše šansi za pobedu imaju prosrpske stranke koje su i dosad vodile taj grad na crnogorskoj obali nakon što su prošle godine porazile državnu vlast, a neposredno pred početak glasanja, predsednik zemlje naših suseda Milo Đukanović još jednom je iskoristio priliku da zapreti Srbiji i Srbima zbog navodnih nepravilnosti u biračkim spiskovima. 

Đukanović je, naime, odgovarajući na pitanje novinara portala CDM kako se mogu posmatrati izbori u Herceg Novom u svetlu činjenice da je u izvodu iz biračkog spiska upisano najmanje 10 odsto državljana drugih država, naglasio kako je to veoma zabrinjavajuće.

Odmah je, pritom, naglasio da će zato on lično "da učini sve da svaki pojedinac koji je obmanuo državu bude izbrisan iz njenih evidencija i da odgovara u skladu sa zakonom“. 

Državna izborna komisija je prethodno saopštila da je u birački spisak za Herceg Novi upisan 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, među kojima je 1.973 birača s biračkim pravom i u Srbiji. Osim toga, crnogorski mediji su objavili i da skoro polovina ministara u Vladi Crne Gore ima dvojno državljanstvo, pri čemu, podsetimo, ta zemlja zabranjuje dvojno državljastvo ukoliko ono nije stečeno pre proglašenja nezavisnosti 2006. 

Inače, prema ocenama analitičara, ključna politička bitka sutra će se voditi između Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, iz čijih je redova aktuelni gradonaćelnik Novog Stevan Katić, i Demokratskog fronta (DF). Grad je tako već neko vreme jako uporište tih stranaka koje su sa Građanskim pokretom URA na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine smenili Demokratsku partiju socijalista (DPS) nakon trodecenijske vladavine.

Interesantno je ipak da su tenzije i poruke pretnji i netrpeljivosti zabeležene i tokom kampanje za te izbore, pa su tako osvanjavale preteće poruke "Srbe na vrbe", ali i skrnavljeni bilbordi poltičkih protivnika, poput onoga na kome je lik aktualnog gradonačelnika Stevana Katića.

Prema popisu iz 2011. u Herceg Novom živi nešto više od 30 hiljada stanovnika, od kojih se gotovo polovina, 49 odsto izjašnjavaju kao Srbi, dok je Crnogoraca 33 odsto. Ostalo su manjine.

Naredni lokalni izbori u Crnoj Gori biće održani u Cetinju i Mojkovcu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading