Zastrašujući rezultati istraživanja u Hrvatskoj: RASTU MLADE USTAŠE!

Autor:

Svet

05.05.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustaški pozdrav "Za dom spremni" prihvatljiv je za gotovo dve trećine učenika, hrvatskih srednjoškolaca! Prema rezultatima istraživanja koje su uradili Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Fakultet političkih nauka u Zagrebu i Centar za studije jugoistočne Europe, samo četvrtina ispitanika mišljenja je da je ustaški pozdrav neprimeren.

Foto: Tanjug
Za čak dve trećine srednjoškolaca "Za dom spremni" prihvatljiv pozdrav, a NDH nije fašistička tvorevina

- Učenice pritom u manjoj meri nego učenici smatraju "Za dom spremni" prihvatljivim pozdravom, a gledano regionalno, učenici iz Zagreba, u odnosu na vršnjake iz ostalih regija, izuzev Istre, Primorja i Gorskog kotara, u manjoj meri opravdavaju upotrebu ustaškog pozdrava - stoji u istraživanju.

Iako se često govori o prevelikoj zastupljenosti ratnih tema u javnosti, mladi su, po tom pitanju, podeljeni: trećina ih se izjasnila da se u javnosti previše govori o Domovinskom ratu, a približno isti postotak s time se ne slaže. Da hrvatskim braniteljima treba ispuniti sve zahteve, smatra 40 odsto učenika, dok Hrvate, kao najveće žrtve ratova devedesetih, vidi svaki drugi ispitanik. Više od 60 posto učenika pred završetkom srednje škole veruje da je pobeda ostvarena u pravednom, legitimnom, odbrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, a shodno tome 37 posto ih smatra da Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH.

Foto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Setili se Tesle posle 29 godina

Mada ga svojata kao Hrvata, vlast u Zagrebu je tek 29 godina u Gospiću postavila spomenik Nikoli Tesli, pošto je prethodni uništen tokom rata 1992. Minirani spomenik u bronzi bio je toliko uništen da je bilo lakše otići u Beograd i skinuti otisak.

Spomenik je visok 3,1 metar, s postoljem od preko četiri metra, a postavljen je nekoliko kilometara od Smiljana, Teslinog rodnog mesta koje su ustaše i u Drugom svetskom ratu i tokom devedesetih maltene zatrle.

Kada je reč o Drugom svetskom ratu, samo trećina učenika pobedu u antifašističkoj borbi smatra temeljem državne suverenosti Hrvatske, dok je svaki treći neodlučan po tom pitanju. Ono što jasno pokazuje raspoloženje među mladima jeste podatak da nešto manje od trećine ispitanika smatra NDH fašističkom tvorevinom, dok više od polovine smatra SFRJ komunističkom diktaturom. S druge strane, svaki drugi učenik vidi tu istu SFRJ kao politički moćniju i nezavisniju od volje velikih sila u odnosu na današnju Hrvatsku.

Posle divljanja, pretnje smrću

Srpsko narodno vijeće prijavilo je pretnje smrću preko Fejsbuka posle ustaškog divljanja u Borovu na Vaskrs.

- Uskoro vam dolazi kraj i to bolan kraj, majku vam četničku. Plakaćete kao male kuje četničke. Na rukama mi se još oseća krv četnička, dabogda pocrkali u najgorim mukama - napisao je izvesni Ivan Hrastić.

SNV pita da li će se ove pretnje tretirati samo kao neprimeren sadržaj za prekršajnu kaznu ili će ipak biti podneta krivična prijava.

Autori istraživačkog izveštaja Nikola Baketa, Kosta Bovan i Jelena Matić Bojić navode da učenici završnih razreda nisu skloni promeni naziva ulica i trgova: oko polovine njih smatra da ne bi trebalo preimenovati ulice i trgove koji nose naziv Josipa Broza Tita, pripadnika ili simbola NOB, dok njih 40 posto isto smatra za ulice i trgove koji nose imena simbola ili pripadnika NDH.

- U poređenju s istraživanjem političke pismenosti pre šest godina, učenici 2021. imaju niži nivo informisanosti, osim na pitanjima aktuelne vlasti. Pretpostavlja se da je pandemija korone doprinela da državni funkcioneri budu "vidljiviji". Najmanje veruju političkim strankama, pravosuđu, Saboru, vladi, predsedniku države, televiziji i štampanim medijima, dok poverenje uživaju samo vojska i naučnici. Loše su prošli i policija i crkva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksa

06.05.2021 03:15

Kad pobegnu Srbi na red dolaze Dalmatinci i Italijani.