Oglasio se Krivokapić nakon SKANDALOZNE ODLUKE: Imam hiljadu mana, ali IZDAJNIK nikad neću biti!

Autor:

Svet

06.04.2021

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Zdravko Krivokapić uputio je "pismo narodu", nakon jučerašnjeg predloga da se razreši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić zbog izjava o Srebrenici i genocidu, navodeći, pored ostalog, da ima hiljadu mana, ali izdajnik nikad nije bio niti će biti, te da je odluku doneo teška srca da bi narod "sačuvao, a ne izdao"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zdravko Krivokapić

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

"Poštovani narode,

U prethodnom periodu, zajedno sa svima vama, borio sam se za svetinje naših predaka, za svetinju naših duša, za ono najsvetije i arhetipsko u nama što su probali bezočno da nam otmu.

Nosio sam, skupa sa svima vama, borbu svog roda, i ponosno ali ne bez zazora stao na čelo onoga što sam branio, a vi odbranili na ulicama i na biralištima. Zajedno sa vama povukao sam poslednju liniju odbrane i dopustio da kroz mene odjekne vaš glas otpora.

Dragi saborci, braćo i sestre,

Molim vas da razumete da borba za dostojanstven život nije gotova, nego da je preneta na prljavi teren politike, u kojem se podrazumevaju neki kompromisi koji ne moraju uvek biti jasno uočljivi časnom i poštenom svetu, koji je u ovu borbu krenuo zajedno sa mnom.

Njegoš nam je ostavio besmrtne stihove: „Ko na brdu ak’ i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom“. Meni je Gospod dao iskušenje da stojim na brdu i da vidim malo dalje od većine građana naše gorde i ponosne Crne Gore. I zato vas iskreno molim da mi verujete da ću do poslednjeg svog daha biti i jesam vaš saborac, ali da danas, kao čovek na odgovornoj i važnoj državnoj funkciji, moram da uzimam više različitih faktora u obzir pre donošenja svake odluke.

Nakon 30. avgusta poneo sam krst mog naroda koji je bio otpisan od strane različitih centara moći, što inostranih, što domaćih. Naroda koji se vratio nakon dugog sna i pokazao da ne namerava da povije kičmu i dopusti da ga zauvek odnesu kovitlaci istorije. Draga braćo i sestre, ja taj krst nosim i danas.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen
poruka upućena Krivokapiću

Da bismo krenuli dalje, u ime koalicija pobednica avgustovskih izbora, potpisali smo Sporazum, po kom – zbog raznorodnosti koalicija - nećemo dirati strateški kurs zemlje. Dogovorili smo se da se nećemo deliti u pitanjima koja su DPS-u služila kao poluge preko kojih nas je politički nadgornjavao, delio i držao u pokornosti. Potpisali smo Sporazum da bismo Crnu Goru zajedno oslobodili od međusobnog nerazumevanja, da bismo pomirili oca sa sinom, brata sa sestrom, komšiju sa komšijom. Potpisali smo Sporazum da bismo pobedili i demontirali režim koji nas je 30 godina držao kao taoce svoje nakaradne politike. Potpisali smo Sporazum da bismo pobedili.

Sporazum koji je potpisan nije i ne može biti svima po meri, ali jeste jedini način da se pomenuti proces otpočne. A on neće biti brz i lagan, niti će prolaziti bez otpora. To je izazov koji su morali da prihvate svi ministri iz kabineta na čijem sam čelu, uz jasnu svest da svako soliranje na osetljivim pitanjima i temama može doneti štetu našem zajedničkom putu ka cilju kojem svi težimo.

Nakon što sam juče javno istupio, rekao ono što mi je na srcu, jer samo tako mogu pričati sa svojim narodom, nakon što sam javno ukorio ministra Vladimira Leposavića, dio vas me je optužio za izdaju. Pošteni, divni i časni narode Crne Gore, ja imam hiljadu mana, ali izdajnik nikad nisam bio niti ću biti. Neću izdati ni zemlju koju vodim, ni sve ljude koji su u meni videli nadu da Crna Gora može vaskrsnuti i zasijati gordim sjajom kakvim je sijala vekovima.

Nisam predložio da se ministar Leposavić razriješi samo zbog izjave u vezi sa Srebrenicom. On, ali i svi ministri ove Vlade, moraju dobro znati da lične stavove podrede opstanku Vlade. Ovaj težak izazov podrazumijeva da nemamo luksuz iznošenja ličnih stavova ako su u suprotnosti sa Sporazumom koji smo ulaskom u Vladu prihvatili. Ministar Leposavić, kojeg smatram pametnim čovjekom, sebi je dopustio taj luksuz.

Jučerašnju odluku sam donio teška srca, ali sam je donio da bih vas sačuvao, a ne da bih vas izdao. To možda ne razumete danas, ali ćete jednog dana, siguran sam, razumeti u kakvom položaju smo se nalazili u ovom istorijskom trenutku. A taj položaj je takav da poništava bitnost svakog pojedinca pred strateškim ciljem razvlašćivanja DPS-a, što neminovno podrazumeva ako ne saglasnost, a onda bar razumevanje jednog dela međunarodne zajednice. To nije sluganstvo – nikada nisam služio nikome do Bogu – već realnost koja neće nestati ako mi na nju zatvorimo oči.

Ako želimo da uspemo u ovom teškom procesu ne smemo igrati igru koju nam nameće DPS, a oni pitanje Srebrenice ne forsiraju zbog ljubavi prema našim bošnjačkim sugrađanima, već zbog kriminala koji očajnički žele da sačuvaju igrajući na kartu naših podela. Ne smemo da se pecamo na njihove udice zla.

Nisam igrač ničije politike, već čovek koji ulazak u politiku vidi kao teško iskušenje i krst koji je morao da ponese zarad opstanka njegove države, naroda i crkve. Nikada u svom životu nisam više trpio, nikada u svom životu nisam više ćutao, ali nikada nisam bio sigurniji da to trpljenje i ćutanje imaju dubok smisao i razlog.

Znajte da put kojim se ova Vlada kreće neminovno nosi donošenje odluka koje neće biti lake. Zato mi je potrebna vaša vera. Vaša vera u našu pobedu je zalog pobede protiv DPS-a. Ako uspeju da nam poseju klicu sumnje, da nas međusobno zavade, biće to zalog našeg poraza.

Uz čvrsto obećanje da neću odustati od sna koji smo se usudili da sanjamo sada kad nam je nadomak ruke, na kraju vas još jednom molim za razumevanje, trpeljivost i toleranciju za naš položaj.

A ja sam vaš koliko sam bio prvog dana i koliko ću biti doveka."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading