HRVATI SE PREDOMISLILI, HOĆE KAO SRBI: Dajte nam rusku vakcinu

Autor: Republika

Svet

11.02.2021

13:21 >> 13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši susedi po svaku cenu pokušavaju da dođu do Sputnjika V iako su je, kao i većina ostalih članica EU, ranije kritikovali

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Prava pomama za ruskom vakcinom protiv koronavirusa Sputnjik V zavladala je ovih dana u Hrvatskoj, gde je već na hiljade građana kontaktiralo Ambasadu Rusije u Zagrebu u potrazi za cepivom.

Takvi zahtevi usledili su iako zvanični Zagreb još nije dogovorio sa Moskvom nabavku Sputnjika V, a i nakon što je rusku vakcinu među prvima dobila Srbija. Zbog toga ju je, podsetimo, čitava Evropska unija (EU), a sa njom i Hrvatska, kritikovala, tvrdeći da je Sputnjik V navodno prebrzo napravljena te da njena efikasnost nije proverena. Takođe, Rusiji je zamerano što je vakcinu napravila u tajnosti i što svi sastojci cepiva nisu u startu bili transparenti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sputnjik V stiže u Srbiju 

Hrvatski Večernji list navodi da je ruska ambasada bukvalno "pod opsadom" Hrvata i da svakodnevno odgovara na desetine i desetine pitanja građana upućenih putem telefona ili e-maila o tome kako doći do ruske vakcine. Građani, među kojima i ruski državljani u Hrvatskoj, pitaju mogu li se vakcinisati u ruskoj ambasadi ili tamo kupiti vakcinu, gde i kako mogu do cepiva, dok pojedini pitaju mogu li otputovati u Rusiju i tamo primiti Sputnjik V.

- Naravno da bismo želeli da pomognemo, ali mi ne vakcinišemo niti nabavljamo vakcine - rekli su u ambasadi i dodali da u Rusiji vakcinišu samo ruske državljane.

Inače, jagma za ruskom vakcinom nastala je u Hrvatskoj posle objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja Sputnjika V u časopisu Lanset početkom februara. Tada je dokazano da je ruska vakcina, uprkos brojnim napadima, efikasna oko 94% u borbi protiv koronavirusa.

 

 

 

  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading