"ALAH JE TO ZABRANIO": Islamska zajednica NE DOPUŠTA korišćenje većine vakcina protiv korone iz OVOG razloga!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.12.2020

05:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina vakcina protiv kovid-19 sadrži svinjski želatin koji osigurava njihov transport i skladištenje, a konzumiranje svinjskih proizvoda muslimanima nije dozvoljeno prema standardima halal ishrane, saopšteno je danas iz Kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH.

Foto: Ilustracija

U odgovoru za Klix.ba, u Kabinetu je jasno rečeno da Islamska zajednica BiH nema ništa protiv vakcina koje su odobrile nadležne stručne instance i kojima se ljudi štite od zaraza i bolesti, ali ono što je "zabranjeno jeste da lek traže u onom što je Alah zabranio".

- Islam poziva ljude da brinu o svom zdravlju i da traže lek za bolesti koje ih zadese. Ono, pak, što je njima zabranjeno jeste da lek traže u onom što je Alah zabranio. U zabranjene stvari spadaju i svinja i svinjski proizvodi - kažu iz Islamske zajednice.

Kako se dalje navodi, informacije koje stižu jeste da pojedine vakcine protiv korona virusa sadrže svinjski želatin, ali još čekaju zvanične potvrde.

- Ako je to tačno, muslimani su dužni opredeliti se za vakcine koje ne sadrže tu komponentu, a efikasne su u lečenju od korona virusa, a ako ne postoji drugi izbor, zadnju reč o tome treba dati struka, farmaceutska i šerijatsko-pravna - kazali su iz Kabineta reisu-l-uleme.

Usled ubrzanog rada radi osiguranja što veće količine vakcina, farmaceutske kompanije ne mogu garantovati da se u njihovim dozama neće naći svinjski želatin. To se odnosi i na vakcinu koje su razvili Fajzer i BioNTek, vakcinu kompanije Moderna, i Univerziteta u Oksfordu i drugih.

"Islamska zajednica će definitivan stav o ovome pitanju zauzeti nakon što se upozna s rezultatima laboratorijske analize, kada će biti poznate sve komponente predmetne vakcine", navodi se u odgovoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bato

27.12.2020 09:42

Da Alah dozvoljava i deo fetusa, svinjsi deo, itd bitno da nije na usta, ma bravo