Andrija Mandić za "SRPSKI TELEGRAF": KRIVOKAPIĆ NAS JE VIŠE PUTA PREVARIO!

Autor:

Svet

21.12.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vlada želi našu podršku, onda će sprovoditi i politiku DF, a ne samo Dritana Abazovića i njegove stranke s tri poslanika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrija Mandić

Milo Đukanović više nema izvršnu vlast u Crnoj Gori. Međutim, daleko od toga da su formiranjem nove vlade, na čijem je čelu Zdravko Krivokapić, tamo potekli med i mleko.

Mnogi su, čini se, žestoko razočarani prvim potezima mandatara i njegovih ministara. Na meti su se našli oni na čijoj je listi i na čijim je glasovima Krivokapić odneo pobedu, čelnici Demokratskog fronta. Jedan od njih, Andrija Mandić, u razgovoru za Srpski telegraf opisuje aktuelnu situaciju u Crnoj Gori i odnose sa Krivokapićem, Abazovićem i drugima koji sada vode tu državu.

- Demokratski front je glasao za ovu crnogorski vladu, premijer Zdravko Krivokapić je tražio da mu damo 200 dana za apostolsko-ekspertski kabinet i mi smo odgovorili pozitivno. Sada očekujemo da odrade sve ono što su obećali za to vreme i shodno rezultatima ćemo ocenjivati učinak. Ono što je dobro, podržaćemo, ono što nije, zaustavićemo u Skupštini, kao sto smo zaustavili izbor Đukanovićevog batinaša Dragana Blagojevića za direktora Uprave policije.

 

Krivokapićeva vlada radi kraće od tri sedmice, a već ima niz problema.

- Tu je još dosta nesnalaženja, kalkulacija, pa i kolebljivosti po nekim pitanjima. Nadam se da će ta vlada što pre shvatiti da je jedan od njenih glavnih ciljeva demontaža i obračun sa bivšim režimom, sa hobotnicom koja je vladala decenijama. Ne bih rekao, sudeći prema nekim rešenjima, da su svi u toj vladi zainteresovani za to, posebno što su neki ministri, što nije nikakva tajna, na poslednjim izborima radili za DPS.

Milo ne sme da se konsoliduje

Kako vidite poziciju Đukanovića? Iako je posle tri decenije njegova DPS otišla u opoziciju i dalje se spekuliše da bi mogao da izvede neki politički manevar i vrati vlast?

- Mi moramo da uradimo sve da se DPS ne dozvoli da se konsoliduje i da se politički vrati u život. Dosta je bilo DPS! Trideset godina diktature, diskriminacije, pljačke, uništavanja Crne Gore. Zato je neophodno povlačiti konkretne poteze, od usvajanja i primene zakona o poreklu imovine, do zakona o lustraciji i profesionalizacije sudstva i tužilaštva, policije.

Jeste li kao nož u leđa doživeli dokument Krivokapićeve vlade, u kojoj vas i kolegu iz DF Milana Kneževića označava kao proruske opozicione vođe?

- To je jedna od neozbiljnosti u radu vlade, pokušaj da se sedi na nekoliko stolica, da koketirate sa NATO, javno se kajete što su vam u kabinet zalutali oni koji su palili zastave te vojne organizacije, a, s druge strane, tražite bezuslovnu podršku od ljudi koji su bili i jesu oštri protivnici učlanjenja CG u tu Alijansu. Mi u prvom redu nismo više opozicionari, već smo pobedili na izborima 30. avgusta, takođe nismo ni proruski ni prokineski, nego srpski političari iz Crne Gore. Videćemo da li premijer ima objašnjenje za ovakve stavove jer se možda radi o grešci ili neznanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
ZABORAVIO ŠTA JE OBEĆAVAO: Zdravko Krivokapić

Uprkos obećanjima o raskidu sa antisrpskom politikom bivšeg režima, Krivokapić je podržao odluku DPS Mila Đukanovića o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

- Mi smo sigurni da ne postoji nikakve prepreka da se Božović vrati u Crnu Goru i nastavi da vrši dužnost. Njegovo proterivanje bio je akt nemoći bivšeg režima i jedan od pokazatelja u kojoj je meri antisrpstvo postalo deo politike u CG. Na Krivokapiću je da pokaže da se nije uklopio u logiku i način razmišljanja DPS. Srpskom narodu je dosta diskriminacije i progona, srpski narod je presudno odlučio pobednika poslednjih izbora i želimo da najzad postanemo ravnopravni u CG, koju smo i stvarali kroz istoriju.

Kod Abazovića isključivo vidimo lični marketing, koji je već postao smešan većini građana

Ipak, Milan Knežević je upozorio Krivokapića da je strpljenje DF na izmaku. Šta to konkretno znači?

- To znači da smo od mandatara, a sada premijera, doživeli razne neprijatnosti, nepoštovanje, pa mogu reći i da smo više puta prevareni, kao najveći činilac u vlasti i da se s takvom praksom ne sme nastaviti u radu vlade. Jer, ako vlada traži i želi našu podršku, onda će sprovoditi i politiku DF, a ne samo politiku Dritana Abazovića i njegove stranke, koja ima samo tri poslanika.

RepublikaFoto: E-stock
Dritan Abazović

Šta to zamerate Abazoviću? Koliko su osnovane spekulacije da bi mogao da spase Đukanovića, ne samo politički nego i od ispitivanja porekla imovine, sumnji na korupciju?

- Onaj ko ne želi da se uključi u demontažu bivšeg režima, ko pokušava da tu pronađe neko zdravo tkivo, taj je definitivno u nekom bliskom odnosu sa Đukanovićem ili nekim drugim iz tog sveta. Zasad isključivo vidimo jedno samoreklamerstvo, lični marketing, koji je već postao smešan većini građana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading