Dodik iskritikovao članove predsedništva: Ispali smešni pred Lavrovim, naneli štetu BiH

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

15.12.2020

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom naneli su štetu upravo onome za šta se formalno zalažu a to je BiH, koja je imala tu čast da je poseti jedan od vodećih svetskih diplomata, izjavio je danas srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik.

Foto: Tanjug/AP
Dodik, Komšić i Džaferović

Ocenio je nedoraslim takvo ponašanje Džaferovića i Komšića. "Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svetsku velesilu ispali su smešni i pred svojim narodom i pred svetskom političkom scenom", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Rekao je da "sve što su eventualno imali da primedbuju ruskom šefu diplomatije dva člana Predsedništva mogli su da to učine direktno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatskli skandal".


- Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obeležja koja koristi na osnovu ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu za čije poštovanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovu kojeg postoji i BiH - upitao je Dodik.

Ako je, istakao je, stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije Visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsedništva, to je tek skandalozno - naglasio je Dodik.

- Nije valjda da se ministar spoljnih poslova Ruske Federacije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH a dva člana Predsedništva navijaju da BiH ostane protektorat - konstatovao je Dodik.

 


Naveo je da je zbog svega toga rekao da je njihov nedolazak najslikovitije objasnio dubinu problema u kojima tavori BiH.

- Ako su ovim hteli da se dodvore Bošnjacima muslimanima, nadam se da će znati da im objasne zbog čega BiH trpi finansijsku štetu, zašto pada broj radnih mesta - rekao je Dodik i upitao šta ako Ruska Federacija odluči da na ovaj skandal odgovori smanjenjem privredne saradnje.

Naglasio je da je kao predsedvajući Predsedništva BiH jutros u Sarajevu ugostio šefa ruske diplomatije, imao odličan sastanak i dodao da se raduje svakom susretu sa njim ili bilo kojim visokim zvaničnikom ove prijateljske države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading