TIRANA I NATO OMOGUĆILI SVE USLOVE ZA ŠPIJUNIRANJE: Albanski radar snima prostor do Beograda!

Autor:

Svet

25.11.2020

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanija je postavila novi 3D radar za vazdušno osmatranje dugog dometa, koji pokriva teritoriju iznad većeg dela Balkana, a u našem slučaju to je prostor skroz do Beograda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je objavio portal Tango siks, Albanija je aktivirala novi radarski položaj, smešten na planini Mida u oblasti Puka, u severnom okrugu Skadar. Mobilni 3D radar za vazdušno osmatranje proizvod je američke kompanije "Lokid Martin" i radi u opsegu od nekoliko stotina kilometara. Taj radar omogućava Albaniji da nadgleda vazdušni prostor daleko izvan svojih granica.

Kako objašnjava glavni urednik tog portala Petar Vojinović, domet ovog radara praktično znači da će Albanija moći da nadgleda ne samo svoju teritoriju već i vazdušni prostor centralne Srbije i, podrazumeva se, teritoriju Kosova i Metohije.

Gde se šalju informacije 3D radara

1. Centru za vazdušno osmatranje albanskih vazduhoplovnih snaga u Tirani

2. Kombinovanom centru za vazdušne operacije NATO u vazduhoplovnoj bazi Torehon (Španija)

- Nabavka novog 3D primarnog radara svakako spada u očekivanu modernizaciju albanskih oružanih snaga, koje su, kao deo NATO, obavezne da radarsku sliku koju dobijaju ovim sredstvom integrišu u NATO sistem nadziranja i ranog javljanja. A NATO im onda zauzvrat daje svakodnevnu zaštitu u formi dežurnih lovaca iz Italije. Domet ovog sredstva nije neobičan, postoje radari koji pokrivaju i veća prostranstva, ali budući da su zemlje Balkana manje po površini, svakako je u mogućnosti da "vidi" i dobar deo neke okolne zemlje - rekao je Vojinović za Kosovo onlajn.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading