Rama tuži Haradinaja! Albanski premijer tvrdi da Ramuš beskrupulozno laže!

Autor: novosti.rs

Svet

25.10.2019

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će tužiti odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja jer ga je, kako je rekao, oklevetao da će "zajedno sa Vučićem i Tačijem podeliti deset milijardi evra od podele Kosova", naveli su kosovski mediji.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Edi Rama

Gospodin (Ramuš Haradinaj) moraće da dođe pred sud Kosova i dokaže optužbu o 10 milijardi koje bismo podelili ja, predsednik (Hašim) Tači i predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić", kazao je Rama sinoć u emisiji "Mišljenje", a preneo Kossev pozivajući se na Gazetu Metro.

Kako je Rama naveo, to nije prvi put da Haradinaj "laže o njemu".

- Beskrupulozno je slagao kad smo se vratili iz Berlina, rekavši da sam u to vreme u Berlinu ja vršio veći pritisak nego drugi da se ukinu takse. Nikad mu to nisam rekao, rekao sam samo "Ramuše, ta ponuda (francuskog predsednika) Emanuela Makrona dolazi samo jednom, ne dva puta" - objasnio je Rama.

Rama je kazao da je Haradinaj danas svom narodu mogao da da viznu liberalizaciju.

- Zato što je Makron u Berlinu pred mojim očima, u prisustvu (Angele) Merkel, Tačija, Vučića, (Ane) Brnabić eksplicitno rekao, "Ramuše daj nam četiri meseca da se ja i Merkel uključimo u dijalog i suspenduj taksu", niko mu nije rekao da ukine, kao i da je rekao "Srbija da prestane sa povlačenjima priznanja i nakon četiri meseca, iako se i ništa ne desi za četiri meseca, ja ću povući veto i Kosovo će dobiti viznu liberalizaciju" - kazao je Rama i dodao da je Haradinaju rekao da to prihvati.

RepublikaFoto: youtube.com/Kosovo Sever Portal
Ramuš Haradinaj

Naime, Haradinaj je pri povratku iz Berlina, a nakon završenog samita, optužio premijera Albanije, Edija Ramu, da je od njega tražio da ukine takse, kao i da "osnovano sumnja" da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a pod vođstvom predstavnice EU, Federike Moderini, navodno razgovarao o podeli Kosova.

Ove navode kosovskog premijera demantovao je njegov albanski kolega, rekavši da od Haradinaja nije tražio ukidanje takse, već da ih je podržavao.

Navode Haradinaja negirala je i Mogerini.

Mogerini je takođe demantovala navode kosovskog premijera da je posredničku ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine preuzela nemačka kancelarka, poručivši da je EU i dalje posrednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading