(VIDEO) PET ŽRTAVA TERORA U AUSTRIJI! POLICIJA POTVRDILA: Napadač je poreklom iz Severne Makedonije!

Autor: Republika

Svet

03.11.2020

07:47 >> 12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem terorističkom napadu u Beču povećao se jutros na četiri.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Austrijska policija

12.46 - JOŠ JEDNA ŽRTVA

U terorističkom napadu u centru Beča preminulo je najmanje pet osoba. Do sada su preminula tri muškarca i dve žene. Sinoć je ubijen i napadač, inače terorista albanskog porekla. Policija je potvrdila da je osumnjičeni bio simpatizer Islamske države. Broj povređenih porastao je na 17.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen
Napadač iz Beča

Galijašević: Erdogan inspirator napada u Beču i Parizu

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević ocenio je da je inspirator najnovijih terorističkih napada u Beču, kao i u Parizu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji to radi i zbog loše ekonomske situacije u toj zemlji.

Ističe i da Evropa nije posvetila dovoljnu pažnju bezbednosnoj proveri povratnika sa sirijskog ratišta.

- Najlakše bi bilo da sve te napade pripišemo karikaturama jednog satiričnog magazina ili da kažemo da je u pitanju svađa koja se dešava na relaciji Istanbul - Beč - Pariz. Međutim, stvar je mnogo ozbiljnija. Erdogan je osoba koja je inspirisala mlade muslimane da prave terorističke akcije i da ''zavode red'' u tuđoj kući - rekao je Galijašević za Srnu.

Prema njegovim rečima, problem EU i onih koji žele u EU, je Erdogan.

- Njegove veze sa ''Muslimanskim bratstvom'', orijentacija ka ratu, njegovo ratovanje na Bliskom istoku, u Libiji, Siriji, Iraku, ratovanje na Kavkazu u Nagorno Karabahu, gde šalje radikalne islamiste, slanje takozvanih migrantskih talasa ka Evropi je u stvari slanje njegovih vojnika ovamo - upozorio je Galijašević, prenela RTRS.

Konstatovao je da je problem Evrope što je svoju odbranu orijentisala na NATO, a bezbednost pokušala integrisati u okviru zajedničkih projekata EU.

- Time je oslabila nacionalne bezbednosne agencije, a nije stvorila efikasan zajednički sistem odbrane i bezbednosti - rekao je Galijašević.

 

11.34 - KRIVOKAPIĆ: Duboko saučešće

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić uputio je saučešće Austriji i porodicama poginulih i poželeo ozdravljenje povređenima u terorističkom napadu u Beču.


Krivokapić je poručio da je šokiran tim napadom.

- Moje duboko saučešće porodicama žrtava i želja za oporavkom povređenih. Podrška vlastima i građanima Austrije - napisao je Krivokapić na Tviteru.

 

 

10.33 Policija objavila identitet napadača iz Beča, poreklom iz Severne Makedonije

Muškarac koji je sinoć izveo terorističke napade u Beču je 20-godišnjak, poreklom iz Severne Makedonije, koji ima i državljanstvo Austrije, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

RepublikaFoto: printscreen/instagram.com

10.00 - Trodnevna žalost zbog terorističkog napada

Austrija je proglasila trodnevnu žalost zbog terorističkog napada koji se sinoć dogodio u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe, a najmanje 17 povređeno.

Odluku o trodnevnoj žalosti donela je jutros austrijska vlada na vanrednoj sednici.

Jutros su na svim državnim institucijama sve zastave spuštene na pola koplja, i u tom položaju, prema odluci vlade, ostaju do petka.

Pored toga, danas će u podne biti održan minut ćutanja za sve žrtve.

I u školama, na početku nastave, sutra će, prema odluci vlade, biti održano sećanje na žrtve napada.

"Austrija je bila, ostala i uvek će biti nacija šarolikosti, dijaloga i međusobnog poštovanja, zbog čega su nas događaji od 2.novembra teško pogodili", navodi se u odluci vlade.

Austrijski predsednik i članovi vlade, predsednik parlamenta i šefovi poslaničkih klubova, kao i gradonačelnik Beča, danas će položiti venac na mestu smrti žrtava napada.

Teroristički napad vlada je okarakterisala "napadom na slobodu i demokratiju".

09.41 - Hramovi SPC u Beču privremeno zatvoreni

Hramovi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beču jutros su, zbog terorističkog napada koji se dogodio u centru glavnog grada Austrije, iz bezbednosnih razloga ostali zatvoreni.

- Zbog terorističkog napada koji se dogodio sinoć u našem gradu naš hram biće zatvoren do daljeg iz bezbednosnih razloga po odluči viših instanci. Čim se situacija raszjasni i smiri redovan život crkve biće nastavljen - saopštio je hram Vaskrsenja Hristovog.

Iz preostala dva hrama za Tanjug je potvrđeno da su zatvoreni dok austrijske vlasti ne saopšte da su osigurale bezbednost, odnosno rešili aktuelnu situaciju u kojoj je još nejasno da li se radilo o jednom napadaču koji je ubijen ili više njih.

09.38 - Povređeni u teškom stanju

Ukupno sedam osoba koje su povređene u sinoćnjom terorističkom napadu u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe i napadač, nalazi se u kritičnom stanju, opasnom po život, potvrdilo je Udruženje bečkih bolnica.

U bečke bolnice doveženo je 17 osoba koja su povređene u napadu, od kojih je većina imala rane od metka, ali neki i povrede od noža, rekla je jedna portparolka Udruženje agenciji APA.

Deset osoba ima srednje do lakše povrede, i oni još nisu pušteni iz bolnice jer se nalaze i pod šokom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

09.29 - Ko je ubijeni napadač?

Dok austrijske vlaste ćute o identitetu ubijenog napadača koji je sinoć izvršio teroristički napad u Beču, glavni i odgovorni urednik bečkog magazina "Falter" Florian Klenk tvrdi da se radi o mladom Bečliji albanskog porekla iz Severne Makedonije.

 

 

Opširnije čitajte ovde.

09.17 - Putin osudio napade u Beču

Predsednik Rusije Vladimir Putin osudio je danas napade u Beču i istakao da je spreman da pojača saradnju sa Austrijom i drugim zemljama u borbi protiv terorizma.

U telegramu koji je poslao austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, Putin je napad nazvao "okrutnim i ciničnim zločinom", prenosi Tas s.

U napadu u centru Beča sinoć su ubijene četiri osobe, a povređeno je 17.

08.58 - Terorista objavljivao fotografije sa oružjem

Pre nego što je došlo do terorističkog napada u Beču, u kojem je ubijeno troje ljudi, na Instagramu se pojavila slika džihadiste sa vrlo sličnim oružjem kakvo je imao i bečki terorista.

Austrijska policija još proverava identitet ubijenog teroriste, a nemački Bild javlja kako istražitelji sumnjaju da se radi osobi čija je slika objavljena na Instagramu.

 

 

08.23 - Merkelova: Nemačka uz Austriju u borbi protiv islamskog terorizm
 

Nemačka kancelarka Angela Merkel šokirana je terorističkim napadima u Beču i ističe da je Nemačka čvrsto uz Austriju u borbi protiv islamskog terorizma.

- U ovim užasnim satima, kada je Beč postao meta terorističkog nasilja, moje misli su uz građane i snage bezbednosti koje se suočavaju sa opasnostima - poručila je Merkel u saospstenju koji je na Tviteru objavio njen portparol.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ona je istakla da Nemci izražavaju solidarnost sa svojim austrijskim prijateljima, prenosi Rojters. "Borba protiv islamskog terorizma je naša zajednička borba", poručila je nemačka kancelarka.
 

 

U terorističkim napadima koji su se sinoć dogodili u centru Beča na nekoliko lokacija ubijene su četiri osobe, dva muškarca i dve žene, a policija je ubila i jednog od napadača.

 

Jezive pretnje terorista i uzrok napada

Nakon terorističkog napada u centru Beča, na američkom sajtu specijalizovanom za nadgledanje islamističkih sajtova "SITE" pojavila se objava jednog džihadiste koji tvrdi da su napadi izvršeni zbog učešća Austrije u koaliciji koju predvodi SAD.

Napadi su izvršeni na 6 lokacija, a za sada je potvrđeno troje mrtvih, uključujući i jednog teroristu, mada pojedini mediji prenose da ima najmanje 7 žrtava.

Na zvaničnom Tviter nalogu bečke policije već u prvim minutima pojavila su se i pretnje.

- Kunem se Alahom, ovo je tek početak - napisao je izvesni Abdilmuntakim al Iraki.

- Uz Alahovu volju, ova bitka se neće završiti u Iraku ili Siriji. Pobedićemo. Pripremite se, jer je borba tek počela - naveo je, a nalog hyurtay je ubrzo suspendovan.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Povređeno je najmanje 17 osoba, od kojih najmanje šest ima teške povrede.

07.57 - Bajden: Svi da ustanemo protiv nasilja

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden poručio je nakon terorističkih napada u Beču da svi ujedinjeno moraju da ustanu protiv mržnje i nasilja.

 


 

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Nakon sinoćnih užasnih terorističkih napada u Beču u Austriji, Džil i ja se molimo za žrtve i njihove porodice. Moramo se ujediniti protiv mržnje i nasilja - napisao je on na Tviteru.

***

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Teroristički napad tako je koštao života dve žene i dva muškarca.

Šta znamo do sada

Policija potvrdila da je reč o terorističkom napadu

Više od 15 osoba povređeno u terorističkom napadu, a tri civila su ubijena

Potvrđeno da je najmanje jedan napadač ubijen

Ministar policije Karl Nehamer otkrio je da je jedan terorista i dalje u bekstvu

Napad se dogodio na šest lokacija u blizini Sinagoge

Deca danas neće ići u školu, a otkazana je i vanredna sednica Skupštine

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading