KORONA ĆE SAMA IZUMRETI: Prognoza čuvenog genetičara daje razlog za optimizam!

Autor: mediji, Republika

Svet

17.10.2020

05:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski genetičar Miroslav Radman dao je svoju prognozu o tome šta će se u narednom periodu dešavati sa korona virusom.

RepublikaFoto: youtube.com/Urednik Tromba
Miroslav Radman

Hrvatski naučnik Miroslav Radman koji je ujedno i član Naučnog saveta Vlade Hrvatske komentarisao je koronavirus i smrtnost od kovida. Takođe, Radman je kao genetičar dao svoja predviđanja o tome kako bi se virus mogao razvijati.

- Jako se malo može predvideti s obzirom na širenje kovida. Dovoljno su ljudi pametni da ne predviđaju jer nemamo elemente predviđanja budućnosti. Najvažniji podatak je koja je posledica tih zaraza. Većina su asimptomatski i smrtnost jako opada s vremenom, tako da ne treba paničiti. Bilo bi dobro znati zašto smrtnost opada. Ne opada samo jer se zaražavaju i mlađi ljudi, pogotovo tokom leta. Interesantna je opservacija da smrtnost jako opada u odnosu na februar i mart - kazao je Radman.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Kao genetičar, on je podelio svoje mišljanje o tome šta bi moglo da se dogoditi s virusom.

Smatra da će virus izumreti.

- I naučnici kada nemaju podatke ne mogu biti funkcionalno naučnici ako nemaju podataka. Ja kao genetičar predviđam da će virus izumreti akumulacijom mutacija, svojih sopstvenih grešaka u kopiranju, jer ti virusi koji imaju RNA, ne DNA kao genom mutiraju oko 100.000 puta više. Virus će možda da izumre od genetske smrti ako akumulira toliko mutacija grešaka. I to predviđam jer nemamo podataka za budućnost koja je po definiciji nepoznata - rekao je Miroslav Radman.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Cema

17.10.2020 12:45

O aj što je napao Bakira će sigurno izumreti. Nije znao sa koliko otrova će se susresti...