Oglasio je Amfilohije nakon incidenta u Pljevljima: Kamen bačen na Islamsku zajednicu je istovremeno bačen kamen na Manastir Svetu Trojicu, sramota za počinioca

Autor: srbijadanas.com, republika.rs

Svet

02.09.2020

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima sa svih strana stižu osude ovog incidenta u kojima se ističe da ova nedela jedino odgovaraju Demokratskoj partiji socijalista.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Amfilohije Radović

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije osudio je napad na građane muslimanske veroispovesti u Pljevljima i dodao da se ne može oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji i osmišljenom planu podizanja tenzija. Amfilohije je u saopštenju za medije naveo da je napad na pljevaljske muslimane napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore.

- Poslednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja - naveo je Amfilohije.

 

Mitropolit je dodao da se ne može oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore na osnovu verske pripadnosti.

- Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvetljeni, navodi na pomisao da se ovde ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama - kazao je Amfilohije.

Episkop mileševski Atanasije kazao je da je kamen bačen na Islamsku zajednicu istovremeno i kamen bačen na manastir Svetu Trojicu.

 

- Najoštrije osuđujemo napad na Islamsku versku zajednicu u Pljevljima. Budući da zbog trenutnih administrativnih procedura na granici nismo u mogućnosti da lično posetimo Islamsku zajednicu i izrazimo naše saosećanje povodom nemilih događaja, to će danas učiniti naši sveštenici iz Pljevalja. Čin kamenovanja Islamske zajednice u Pljevljima izazvao je u našem srcu neizmernu tugu, kao i u svakom pravoslavnom hrišćaninu Mileševske eparhije.

Kamen bačen na Islamsku zajednicu je istovremeno i kamen bačen na Manastir Svetu Trojicu. Molimo se Bogu da unese mir u svako uznemireno srce i da stane na put zlim ljudima koji bezočno udaraju na islamske svetinje. Pozivamo nadležne organe da što pre otkriju počinioce i kazne ih po zakonu - kazao je vladika Atanasije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading