Ko stoji iza napada u Pljevljima?

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Svet

02.09.2020

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Pljevljima su se posle parlamentarnih izbora dogodila dva napada na Bošnjake, a dok su vinovnici nepoznati tih incidenata nepoznati, dva politička tabora okrivljuju jedni druge.

RepublikaFoto: ST/ D.OSTOJIĆ
Foto: Ilustracija

Juče su se na meti izgrednika, u Pljevljima, našle prostorije Islamske zajednice, dok je pre dva dana napadnut Bošnjak u tom gradu.

Sve političke partije osudile su te incidente i pozvale nadležne da otkriju i kazne vinovnike, ali sve strane imaju svoje viđenje uzroka koji stoje iza napada.


Tako je nosilac izborne liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić osudio je, prema njegovoj oceni - pokušaj odlazeće vlasti da izazove međnacionalne sukobe u mešovitim crnogorskim sredinama.

Poručio je da je u tom incidentu prepoznat "rukopis Ðukanovićevih službi" i naveo da su u pitanju "zlokobne provokacije u mešovitim sredinama".

 


Da iza incidenata, očigledno međunacionalnih, stoji vladajuća partija, smatraju i u koaliciji "Crno na bijelo", dodajući da su razdor i podele proizvod pogrešne politike odlazećeg režima, koji se "sada hvata za slamku spasa".

Lista koju predvodi Driton Abazović poručuje da se niko ne sme osećati poraženim i imati strah od bilo koga nakon održanih izbora osim onih koji su se ogrešili o zakon", te pozivaju građana da ne nasedaju na "jeftine provokacije".

Sa druge strane, DPS odbacuje ovakve optužbe i krivi opoziciju da prebacuje odgovornost za konstantno potpirivanje međunacionalnih i međuverskih sukoba, koje upravo, kažu, dolaze sa adrese političkog bloka na čijem je čelu Krivokapić i ideologije "velikosrpskog nacionalizma ciji je duhovnik mitropolit".

- Oni po zadatku, tragove tuđih, njima bliskih službi, pripisuju crnogorskim bezbednosnim organima. Optuživati DPS i Ðukanovića za nepočinstva, kao ova u Pljevljima, bilo bi isto kao optužiti Ben Guriona za Aušvic - smatraju u DPS-u.

Pozivaju lidera DF-a Andriju Mandića, da u dogovoru sa liderom Demokrata Aleksom Bečićem, organizuje mlade i najavljene straže za zaštitu imovine Islamske zajednice u Pljevljima, da pohvataju počinioce i dokažu svoje optužbe.

 


Čini im se, kažu, da su Mandić i Bečić, odvojeno ili zajedno, organizovali napade da bi Abazoviću pokazali koliko stvarno vredi njegova reč izgovorena u Pljevljima.

- Zato zahtevamo od državnih organa da zaštite mir i imovinu pripadnika manjinskih naroda i svih građana, da otkriju počinioce i prekinu ovu perfidnu igru u kojoj, kao u Pljevljima, pod okriljem noći napadaju ljude, a danju ih ''brane'', da bi, uz sve ostalo, dali povoda svojim vođama za diskreditaciju naše vlasti i naše partije - kažu u DPS.

Inače, u Pljevljima lokalnu vlast drži DPS Mila Ðukanovića, ali je na parlamentarnim izborima trijumfovala opozicija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading