ĐEDOVI MU SE U GROBU PREVRĆU: Ustaše školuju Milove oficire na akademiji "Franjo Tuđman"!

Autor: Milan JOVANOVIĆ

Svet

12.08.2020

06:00

Ministarstvo odbrane Crne Gore šokiralo je javnost objavom na zvaničnom Tviter nalogu da će nekolicina mladih ljudi biti poslati na "usavršavanje" u Zagreb.

Tanjug/B. ČUPIĆ
Vojska Crne Gore

- Ponosno predstavljamo sjajne mlade ljude koji su odabrani za obrazovanje na prestižnoj Vojnoj akademiji "Dr Franjo Tuđman" u Republici Hrvatskoj.

Vida Vuković, Balša Grba, Stefan Peković, Jelena Vujović i Slaven Mitrović u nove životne pohode kreću u septembru - objavilo je ministarstvo.

ZAOKRET KA ZAGREBU

Prosrpski mediji podsećaju da je posle referenduma o samostalnosti, a pogotovo tokom NATO integracija i ulaska u Alijansu, Podgorica upućuje u Zagreb na oficirsko školovanje ili usavršavanje, veliki broj aktuelnih ili budućih pripadnika Vojske Crne Gore. Prema zvaničnim informacijama, Vojno sveučilište "Dr Franjo Tuđman" predstavlja "glavnu vojnoškolsku i znanstvenoistraživačku ustanovu Oružanih snaga RH, osnovanu 1991, kao Časnički centar hrvatske vojske".

Tako je, piše portal In4s, pre dve godine načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić, koji se i sam usavršavao u Zagrebu, uputio pukovnika Zorana Vukadinovića, majora Miladina Čogurića i starijeg vodnika prve klase Igora Koraća na jednogodišnje školovanje u Vojno sveučilište u Zagrebu. Portal je takođe ministarstvu odbrane postavio javno pitanje koliko je crnogorskih vojnika poslato na školovanje ili usavršavanje na Vojnu akademiju u Beogradu, koja je priznata širom sveta i na koju dolaze polaznici iz celog sveta.

Golub na ruci sveštenika

Na društvenim mrežama se proširila fotografija koja je oduševila branioce srpskih svetinja u Crnoj Gori. Naime, tokom osveštavanja auto-litije u Herceg Novom svešteniku Nikoli Todoroviću golub, kao simbol mira, sleteo je na ruku, što je protumačeno kao božje proviđenje i poruka da se istraje u borbi za pravoslavlje.

S HRVATIMA SLAVE "OLUJU"

Odluka Milovih poslušnika izazvala je pravu lavinu gnevnih komentara na društvenim mrežama.

- Znači, istina je da se naša Crna Gora kreće ka Zagrebu i njihovoj ustaškoj ideologiji i da nas vlast želi pokatoličiti. Ništa nije slučajno, pa ni čestitanje Dana državnosti narodu na javnom servisu pesmom ustaše Tompsona i još mnogo toga. Kockice se polako slažu i istina izlazi na videlo. Dobro je da narod sazna za sve ovo pre nego što izađe na izbore da se posle ne bi kajao. Ovaj nasilni nacionalni inžinjering, što ga Milov režim sprovodi nad svojim narodom, nije zabeležen nigde u svetu - napisao je jedan od posetilaca sajta In4s koji nije skrivao ogorčenje.

Ovaj potez Podgorice samo je logičan nastavak otvorene prohrvatske politike, odnosno antisrpske politike. Podsećanja radi, Crna Gora već tri godina zaredom šalje zvaničnog predstavnika na proslavu genocidne akcije "Oluja".

- Nažalost, više nije iznenađenje što se Crna Gora pridružuje jedinoj državi u Evropi koja slavi etničko čišćenje sopstvenih građana. Aktuelna vlast u Podgorici otišla je predaleko u širenju antisrpske politike, pa se posle priznavanja Kosova, pretnji da će zvati NATO da ih brani od Srbije i progona Srpske pravoslavne crkve, morbidni tulum na Kninskoj tvrđavi nameće kao prirodan tok - kaže tim povodom Ivica Dačić.

ĐUKANOVIĆ: PRETE NAM ANTICRNOGORSKE SNAGE

Tanjug/R. PRELIĆ
Milo Đukanović

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta da se Crna Gora ponovo suočava sa frontom anticrnogorskih snaga, koje ne žele samo promenu vlasti već i promenu kursa državne politike.

Kako je preneo portal RTCG, prvi čovek DPS podsetio je na ostvarene rezultate koji imaju istorijski karakter - očuvanje mira, obnova ekonomskog dostojanstva, očuvanje multietničkog i multiverskog sklada, obnova države, članstvo u NATO, liderstvo u evropskim integracijama...

- I kriza koja je pred nama traži uspešno upravljanje, a Demokratska partija socijalista je pokazala da ume odgovorno da upravlja interesima Crne Gore jer je naš politički program podudaran onome što su nacionalni interesi - rekao je Đukanović.

Komentari (0)

Loading