(VIDEO) Milova policija prekoračila ovlašćenja kada je tukla mladića u Pljevljima

Autor: Blic

Svet

15.05.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za građansku kontrolu rada policije je na osnovu dostupne dokumentacije i video zapisa, ocenio da su pljevaljski policajci u postupanju prema mladiću O.M. prekoračili ovlašćenja zbog čega je došlo do povrede prava, saopšteno je danas iz Saveta.

RepublikaFoto: youtube.com/printskrin
Policij prekoračila ovlašćenja u Pljevljima

Više policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija, preksinoć je u Pljevljima udarala O.M. pendrecima, rukama i nogama.

Iz Saveta za građansku kontrolu rada policije je saopšteno da su danas održali sednicu na kojoj su razmotrene pristigle pritužbe i inicijative u vezi sa postupanjem policije.

"Redovna sednica kojom je predsjedavao mr Aleksandar Saša Zeković održana je u sedištu Udruženja pravnika Crne Gore i prisustvovali su joj članovi prof. dr Dražen Cerović, advokat Zoran Čelebić i doc. dr Branislav Radulović. Savjet je konstatovao ostavku člana ispred Lekarske komore Crne Gore i odlučio da o tome obavesti ovlašćenog predlagača i Skupštinu Crne Gore", saopšteno je iz Saveta.

Savet je ponovo razmotrio postupanje policajaca u Pljevljima, Nikšiću i Andrijevici i uzmijajući u obzir sve date okolnosti i činjenicu da su se okupljeni oglušili na sva izdata upozorenja i naređenja ocenjeno je da su se nesporno stekli uslovi za primenu sredstava prinude pa su odluka o tome bile osnovane i ispravne.

"Savet će pažljivo razmotriti svaki navod o prekoračenju policijskih ovlašćenja. Konstatovao je da su određene ocene Saveta u vezi ove materije bile predmet brojnih političkih manipulacija, posebno povodom događaja u Pljevljima, sa ciljem da se ospori objektivnost i kredibilitet ali i da se nanese šteta institucionalnom okviru i kapacitetima Crne Gore. Savet je odbacio takve pristupe i pokušaje sa opredeljenjem da nastavi sa nepristrasnim radom i osnaži ukupan društveni dijalog o vladavini prava i zaštiti ljudskih prava", istakli su iz Saveta.

U saopštenju se dodaje da je Savet, po sopstvenoj inicijativi, razmotrio postupanje policajaca Centra bezbednosti (CB) Pljevlja prema građaninu O.M. (1999).

"Načelnik CB Pljevlja Dragan Slavulj dostavio je svu traženu dokumentaciju i bio u stalnoj komunikaciji sa Savetom što potvđuje rešenost Uprave policije da se podrži svaka provera primene ovlašćenja i da se ne zataškava i ne prikriva nijedan primer eventualnog prekoračenja ovlašćenja. Dodatno, Savet konstatuje da je utvrđen identitet postupajućih službenika u konkretnom slučaju, što povrđuje postojanje kulture odgovornosti u ovoj organizacionoj jedinici policije. Policija je Savetu saopštila da je O.M. lišen slobode zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršnjenju službene dužnosti i da je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, u svojstvu osumnjičenog, pušten da se brani sa slobode", istakli su iz Saveta.

Na osnovu uspostavljene komunikacije sa roditeljima mladića O.M. i koristeći član 11. Poslovnika o radu, u delu sednice Savjeta je učestvovao otac mladića, Miroslav Mijatović (identitet se objavljuje na osnovu saglasnosti).

"Njegov iskaz pred Savetom je bio od važnosti za predmetni slučaj. U vezi sa tim Savet naročito očekuje, na osnovu analiza i preporuka građanskog nadzora, postupanje unutrašnje kontrole policije. Savet je na osnovu dostupne dokumentacije i video zapisa, ocenio da su policijski službenici CB Pljevlja u postupanju prema građaninu O.M. prekoračili ovlašćenja zbog čega je došlo do povrede prava. Savet ocjenjuje da su tokom odgovarajućih obuka policijski službenici stekli dovoljno znanja i iskustva da savladaju otpor bez prekoračenja ovlašćenja i nanošenja povreda što je u konkretnom slučaju izostalo. Na video zapisu je očigledno da policijski službenici nastavljaju sa postupanjem i onda kada je prestao svaki osnov i smisao dalje intervencije", kazali su iz Saveta.

Slučaj novinara Kadića iz Nikšića

Savet preporučuje Upravi policije da bez odlaganja uspostavi dijalog sa zdravstvenim i naučnim ustanovama, roditeljskim strukturama, ljudskopravaškim institucijama i organizacijama kako bi se osmislile smernice za odgovorno i profesionalno postupanje i delovanje policije prema osobama sa invaliditetom u svakoj situaciji.

"Savet je razmotrio pritužbe Centra za građansko obrazovanje i Društva profesionalnih novinara Crne Gore koje se odnose na postupanje službenika Centra bezbednosti Nikšić prema novinaru Veliši Kadiću. Savet se upoznao sa dokumentacijom koju je dostavio načelnik CB Nikšić a koja uključuje zapisnik o obaveštenju prikupljenom od građanina koji je potpisao bez unošenja primedbi i uz traženje primerka za sebe novinar Kadić i službenu zabeleške policijskih službenika. Savet je, nastavljajući rad na predmetu, odlučio da na narednu sednicu Saveta pozove da neposredno prisustvuje novinar Kadić. Takođe, Savet je odlučio da kompletnu raspoloživu dokumentaciju dostavi na upoznavanje i izjašnjenje podnosiocima pritužbi i novinaru", zaključuje se u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading