Žene sa naših prostora ubijaju svoje nerođene bebe ako su devojčice, razlog je jeziv!

Autor: Republika

Svet

29.09.2017

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge trudne Crnogorke koje nose devojčice odlučuju se na abortus zbog očekivanja sredine da rode sina, a prema pisanju lokalnih medija, u tu svrhu hrle u srpske klinike kojima je ovo dobra prilika za zaradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako nije dečak, Crnogorke abortiraju

Kako piše RTCG, Amela (43) je jedna od žena sa severa Crne Gore, iz Bijelog Polja, koja ima troje dece, a u prvim nedeljama trudnoće podvgla se rizičnom genetskom testu u privatnoj klinici u Beogradu kako bi utvrdila pol deteta.

- Da je bila devojčica, ne znam šta bih uradila. Srećom, bio je sin. Želela sam sina da bih udovoljila mužu… Znam žene koje su uradile više abortusa, nakon što su uradile biopsiju horionskih čupica i otkrile da nose devojčicu - kaže ona.

Iako je genetsko testiranje u svrhu saznavanja pola zabranjeno i u Crnoj Gori i u Srbiji, nije tajna da se ženama radi bolan i skup test horionskih čupica.

Cena ove intervencije je oko 350 evra, a njime se omogućava da se pre isteka roka za abortiranje (do desete nedelje trudnoće) sazna pol deteta.

Ovaj test se preporučuje samo u slučajevima postojanja ozbiljne sumnje na genetske poremećaje.

Osim invazivnog testiranja u Beogradu, sve ćešće se pribegava i skupom Nifty testu, kojim se iz krvi majke saznaje pol deteta. Rezultati testa su precizni tek u 12. nedelji trudnoće, po isteku zakonskog roka za abortus.

Tada na scenu stupaju privatne ginekološke ordinacije u Crnoj Gori, spremne da izvedu ilegalni abortus, kažu izvori CIN-CG/BIRN-a, od kojih su neki željeli da ostanu anonimni. Metode odabira pola daju rezultate.

STATISTIKA

Na 109 dečaka se u posljednjih dvadeset godina u proseku godišnje rađa samo 100 devojčica, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, Monstat. Samo u 2009. godini, rodilo se 113 dečaka na 100 devojčica. Prirodan omjer je obično 102 ili 103 dečaka na 100 devojčica.

To, po nalazima Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija iz 2012. godine, Crnu Goru , uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, svrstava u svjetski vrh na listi zemalja sa najvećim disbalansom među decom muškog i ženskog pola.

Na Balkanu, sličan fenomen postoji i na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, a u manjoj mjeri i u Bosni i Hercegovini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading