ISLAND ELIMINISAO BEBE SA DAUNOVIM SINDROMOM: STRAŠNO!

Autor: Republika

Svet

18.08.2017

19:19 >> 19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je Island vodeća zemlja u “iskorenjnivanju Daunovog sindroma kod novorođenčadi” podigla je veliku prašinu u svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Lekari nameću svoje mišljenje budućim majkama koje čekaju bebu obolelu od Daunovog sindroma

Iako je većina pomislila da se radi o nekom najnovijem medicinskom otkriću, reč je zapravo o metodi koja uvek deli svet na dva dela.

Dva mišljenja.

Za i protiv.

Abortus.

Vlasti na Islandu kažu da oni zapravo ne teraju buduće majke koje čekaju dete obolelo od Dauna da abortiraju, ali da im sugerišu da je najbolje da to urade.

Dok se ceo svet bori protiv abortusa, pod parolom da svako ima pravo na život, Island se trudi da “pročisti” svoje stanovništvo i ukloni “neprikladne” pojedince.

Podseća na nacističku Nemačku. Složićete se.

Ovaj potez vlasti na Islandu osudio je ceo svet. A pogotovu kada uzmemo u obzir činjenicu da se Island ponosi time što je među prvim zemljama na svetu koje su izjednačile muške i ženske plate i koje su uvele ravnopravnost među polovima u svakom smislu.

Elem, u ovom slučaju abortusa, navodi se primer kada je francusko državno veće zabranilo emitovanje reklame sa detetom sa Daunovim sindromom koje priča o svom srećnom životu.

Foto: youtube.com/Natalia Fonseca

Reklama je trebalo da uteši majke koje su dobile prenatalnu dijagnozu i da ih uveri da će njihova deca imati normalan život. Vlada je, međutim, zabranila snimak jer bi smeh te dece “uznemirio savest žena koje su izabrale drugačije prema zakonu”, a možda bi ohrabrilo neke da rode bolesno dete.

Jedan lekar na Islandu izjavio je da na abortus ne gleda kao na ubistvo.

-  To je okončanje mogućeg života koji bi imao mnogo komplikacija… sprečavanje patnje deteta i porodice. Mislim da je to ispravnije nego gledati to kao na ubistvo – to je tako crno-belo. Život nije crn i beo. Život je siv – rekao je on.

Iako je u većini zemalja stvar izbora da li će žena roditi dete sa poremećajem nakon testiranja, mnoge buduće majke na Islandu se osećaju pritisnute od strane lekara, na prvom mestu da rade testove, a potom da izvrše abortus u slučaju abnormalnosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading